اگر دفتر دستک خود را بیاوریم و یک حساب سرانگشتی که چه عرض کنم، یک دو دوتا چهارتای عمیق انجام دهیم، تا به الان به اندازهی موهای سرمان لباس خریدهایم؛ اما تا حالا از خودتان پرسیدهاید《لباس من را چه کسی دوخته؟》، حتما میخواهید بگویید، خب خیاط!
اما سوال 《لباس من را چه کسی دوخته؟》سوالی است، که در پشت آن هزاران نفر جان خود را از دست دادهاند!
از چه چیزی صحبت میکنیم؟
میخواهم شما را به ۲۴ آوریل سال ۲۰۱۳ به یک کارخانهی بزرگ پوشاک در بنگلادش ببرم؛ هزاران نفر در این کارخانه مشغول دوزندگی هستند، که یکهو فریادِ "آتیش، آتیش" به آسمانها بلند میشود و ۱۱۳۸ نفر جان خود را از دست داده و تعداد زیادی مجروح میشوند.
بله! برای همین است، میخواهیم بدانیم لباسمان از کجا آمده است. تلنگری که این رویداد برای جهان داشته، شروع انقلاب مد را به همراه داشت.
فشن رولوشون چیست؟
بعد از حادثهی آتش سوزی کارخانهی رانا پلازا، بیش از ۵۰ کشور در جهان، برای همدردی با بازماندگان افرادی، که جان خود را از دست داده بودند، خواستار توجه دولتها به حقوق کارگران در صنعت فشن شدند. سوال " چه کسی لباس مرا دوخته" هم از همینجا شروع شد و به دنبال خود انقلاب صنعت مد را وارد عرصهی فشن کرد. حالا ۲۴ آوریل، روز انقلاب صنعت مد نامگذاری شده و از حدود یک هفته قبل آن تا ۲۴اُم، هفتهی مد رولوشن شروع میشود. هفتهی انقلاب مد در واقع یک رویداد مد پایدار است، که حقوق بشر و حقوق طبیعت را به هم پیوند میدهد، در این هفته به عنوان یک جامعهی جهانی، گرد هم میآییم تا به ایجاد یک صنعت مد بهتر کمک کنیم.
ارتباط فشن رولوشن با مد پایدار
حقوق بشر و حقوق طبیعت به هم پیوسته و وابسته هستند. حق ما به عنوان یک شهروند برای داشتن محیط زیست سالم به سلامت سیارهی ما بستگی دارد؛ ما نمیتوانیم به استخراج منابعی که رو به اتمام هستند ادامه دهیم، نمیتوانیم به آلوده کردن اقیانوسها ادامه دهیم و از طرفی دیگر زبالههایمان را به دوش کشورهایی، که فکر میکنیم از نظر فرهنگی تحلیل رفتهاند، بریزیم. برای مطالعه بیشتر در مورد آسیب های فشن به محیط زیست بلاگ زیر را مطالعه کنید.
آیا فشن به محیط زیست آسیب میزند؟
در این بین نباید به تجارتهای بزرگ اجازهی سواستفاده از کارگران زنجیره تامین، که شرافتمندانه کار میکنند، بدهیم و همهی اینها به پیروی ما از فشن رولوشن و مد پایدار بستگی دارد. فشن رولوشن هرسال از برندها انتظار دارد، در راستای تولیدات خود شفافسازی کنند و به سوال " لباس من را چه کسی دوخته؟" پاسخ دهند. البته هر ساله سوالهای متفاوتی به این جنبش افزوده میشود، که در قالب هشتگ در صفحات اجتماعی به اشتراک گذاشته میشوند.
مثلا سوال " لباس من از چه موادی است؟" نیز در این راستا مطرح شده و یا عبارت "من لباس تو را ساختم" نیز توسط برندها مورد استفاده قرار گرفته است. این جنبش باعث میشود، هرسال برندهای زیادی به شفافسازی روند تولید و مواد مصرفی خود بپردازند و اتفاقات تاثیرگذار بسیاری در فضای مجازی میافتد؛ اتفاقاتی که پوشش جهانی دارند! در صفحات اجتماعی پرطرفداری مثل توییتر و اینستاگرام هشتگهای زیادی به اشتراک گذاشته شده و قطعا ما هیچ کداممان تاثیر صفحات اجتماعی را منکر نمیشویم!
آیا هفته فشن رولوشن در ایران برگزار میشود؟
چندسالی هست، که مد پایدار در ایران جا افتاده است و همینکه شما خود خوانندهی این بلاگ هستید یعنی مد پایدار جزو دغدغههای شماست. هفتهی مد رولوشن در بیش از ۹۰ کشور نماینده دارد، که در ایران هم مجموعهی fashion revolution Iran مسئولیتش را عهدهدار است و هرساله در طی هفتهی انقلاب مد، رویدادهای زیادی برگزار میکند؛ از نشستهای مختلف گرفته تا معرفی طراحان عرصهی مد پایدار و آگاهی رسانیهای مختلف در این زمینه، شامل فعالیتهای این گروه در ایران است.
برای شناخت برند های ایرانی حامی مد پایدار بلاگ زیر را مطالعه کنید!
کدام برندهای ایرانی حامی مد پایدار هستند؟
انقلاب مد و ما
وظیفهی ما در قبال هفتهی مد و زمینی که روی آن زندگی میکنیم، آگاهی کافی در این زمینه و مسئولیت پذیری حداقل در حد یک هشتگ کوچک در فضای مجازی است. به نظر شما اگر در دنیای لباسها، سوال "چه کسی مرا میپوشد" وجود داشت، نظر لباستان راجعبه شما چه بود؟