پروفایل من

پروفایل من

تنظیم وضعیت
Follow
  • instagram
  • pinterest
  • telegram
  • facebook
profile profile پروفایل من

کاربر عزیز، به خانواده طراحان لباس خوش آمدید.

متوجه شدم
آیا فشن به محیط زیست آسیب می‌زند؟

آیا فشن به محیط زیست آسیب می‌زند؟

بارها و بارها راجع‌به تاثیرات فشن بر محیط زیست خوانده و شنیده‌ایم؛ بارها به مطالب مربوط به فست‌فشن و محیط زیست برخورده‌ایم، حالا شاید برایتان سوال پیش بیاید، آیا واقعا فشن به محیط زیست آسیب می‌زند؟

تاثیرات فشن بر محیط زیست

در جواب "آیا فشن به محیط زیست آسیب می‌زند؟" باید به سراغ آمار و ارقام و تمام موادی که این صنعت وارد محیط زیست می‌کند برویم. طبق آمار فشن دومین صنعت آلاینده‌ی جهان است.

برندهای فست‌فشن، که روز به روز به تعداد آن‌ها افزوده می‌شود، کارخانجات تولیدی بزرگ، انواع مواد پلاستیکی و پلی‌استری که برای تولید محصول در این صنعت به کار می‌رود و ... همگی دست به دست هم می‌دهند تا دومین رتبه‌ی آلاینده بودن را از آن فشن کنند.

فشن و هوا

رابطه‌ی فشن با هوا از آنجایی شروع می‌شود، که کارخانجات تولید لباس روز به روز افزایش می‌یابد و از آنجایی که همیشه پشت هر تولید انبوهی پای یک آلودگی در میان است، گازهای گلخانه‌ای با هر خط تولید لباسی، وارد هوا می‌شود.

مد مسئول ده درصد از گازهای گلخانه‌ای موجود در هوا است. علاوه بر گازهای گلخانه‌ای طبق آمار حدود ۷۰ تن درخت برای تولید خمیر چوب قطع می‌شود. انتظار می‌رود این رقم تا چند سال آینده دوبرابر شده و جنگل‌زدایی برخی از جنگل‌ها را در معرض انقراض قرار دهد. البته پسماند لباس‌هایی که هر فصل سوزانده شده و وارد هوا می‌شوند را نیز نباید فراموش کرد.

فشن و آب

برای تولید انبوه لباس در کارخانه‌ها آب زیادی مصرف می‌شود. فشن سالانه چندین میلیارد تن آب تمیز مصرف می‌کند. در کنار آن برای کِشت پنبه، که یکی از پر مصرف‌ترین گیاهان برای تولید پارچه است و گیاهی تشنه محسوب می‌شود که دائما نیاز به آبیاری دارد چندین لیتر آب مصرف می‌شود. علاوه بر این‌ها روند رنگرزی پارچه‌ها به گونه‌ای است که انواع شوینده‌ها و مواد شیمیایی به کار رفته در آن وارد آب و خاک می‌شود. فشن مسئول ۲۰ درصد از فاضلاب جهانی نیز است.

فشن و خاک

شست و شوی لباس‌ها، مواد شیمیایی که هنگام رنگرزی پارچه مصرف می‌شود، مواد شوینده‌ای که برای شست و شوی لباس استفاده شده و وارد آب می‌شود، میلیاردها تن پسماند لباس و پسماندهای تولید کارخانه‌ای، همگی جزو ردپاهای فشن بر روی خاک است، که یا مستقیم وارد خاک می‌شوند و یا به صورت غیرمستقیم از طریق آب، خاک نیز آلوده می‌شود.

با وجود تمام این‌ها سوالی که مطرح می‌شود این است:

 چرا فشن متوقف نمی‌شود؟

در کنار تمام مواردی که گفته شد باید این را هم در نظر بگیریم، که فشن از جمله سود آورترین صنعت‌ها به حساب می‌آید. البته سودآور بودن فشن خود به علت احساس نیاز افراد به لباس بر‌می‌گردد. هرچند درحال حاضر خرید لباس بیشتر از اینکه نیاز به حساب بیاید نوعی تفریح محسوب می‌شود اما به هرحال اگر نیاز افراد و همچینین علاقه‌ی آن‌ها به لباس نبود قطعا این صنعت خیلی وقت پیش از پا در می‌آمد.

فرای تمام این موارد، فشن در حالت اصولی یک هنر است. هنری که ریشه در تاریخ ما دارد. با فشن می‌توان به تاریخ به فرهنگ و هویت افراد پی برد، که خود برای سرپا بودن یک صنعت کافی است.

پس چه‌کار می‌توانیم بکنیم؟

البته راه چاره خیلی وقت است، که ارائه شده اما از آنجایی که برندها و بیزینس‌های محدودی در فشن از این راه‌حل استفاده می‌کنند قسمت خیلی کوچکی از آسیب‌ فشن به محیط زیست را حل می‌کند. مد پایدار را می‌توان مد دوست‌دار محیط زیست نامید.

مد پایدار راه چاره‌ی صنعت فشن برای تمام رد پاهای خود بر روی اکوسیستم بود، اما تا زمانی که این روند به طور کامل بین مصرف کننده و تولید کننده جا نیفتد چندان تاثیری بر روی آسیب‌های زیست محیطی فشن نخواهد داشت. البته حمایت دولت‌ها در این زمینه می‌تواند بسیار کارآمد باشد. تبدیل شدن به یک برند مد پایدار خود هزینه‌های کلانی نسبت به برند‌های فست‌فشن دارد، پس اگر پشت برندها حمایت دولت‌ها باشد، اتفاقات خوبی می‌تواند رخ دهد.

از جمله

۱. تامین امکانات بازیافت پسماندهای لباس و پارچه به جای دفن و آتش زدن آن‌ها.

۲. همکاری در تامین امکانات لازم برای تولیدات گیاهی مثل پارچه‌های قابل بازیافتی که از پوست میوه‌هایی مثل پرتقال یا آناناس به دست می‌آید.

۳.  پیگیری برندهای فست‌فشن و قانون‌گذاری‌های سفت و سخت در راستای تولید مقدار کافی و پیگیری‌های قانونی در برابر فست‌فشن‌هایی که پسماند به جا می‌گذارند.

وظیفه‌ی ما

ما به عنوان مصرف کننده در قبال تاثیرات فشن می‌توانیم با حمایت و خرید از برندهای مد پایدار نقشی در این زمینه داشته باشیم. استفاده و خرید لباس‌های دست دوم نیز یکی از بهترین روش‌های حمایت از محیط زیست در مقابل فشن است. ریدیزاین و بازگرداندن یکی لباس به چرخه‌ی مصرف نیز از جمله راه‌های پیش‌‌رو در این زمینه است. 

با وجود تمام این موارد هنوزهم افراد زیادی علاقه‌ی شدید به برندهای فست‌فشن دارند، از دور ریختن لباس و خرید مجدد آن، بدون احساس نیاز لذت می‌برند و هنوز هم برندهای زیادی حاضر به پیوستن به جنبش مدپایدار نیستند و هزینه‌های تبدیل شدن به مدپایدار را بیشتر از هزینه‌هایی، که بر محیط زیست وارد می‌شود، می‌بینند.

ارسال نظر به عنوان