اگر شاغل هستید و همیشه در محیط کار دغدغه دارید که چه لباسی را بپوشید، این مقاله مخصوصِ شماست.
اغلب محیطهای کاری و شرکتهای دولتی یا خصوصی درسکد یا به اصطلاح یونیفرم مخصوصی دارند. هدف از پیروی از درسکد یا قوانین پوششی این است که نظم بیشتری در یک موقعیت شاهد باشیم؛ یعنی لباسی که میپوشیم با محیطی که در آن قرار میگیریم با هم همخوانی داشته باشند. به همین منظور از درسکدها برای یکپارچه کردن مراسم، موقعیت، اداره، محیط کاری و غیره استفاده میشود. پیشنهاد میکنیم مقاله "آیا میدانید درسکد چیست؟" و " تفاوت سبک و استایل چیست؟" را مطالعه نمایید.
در ادامه چند مورد از مهمترین درس کدهای بیزنسی را توضیح خواهیم داد. پیشنهاد میکنیم مقاله "در مصاحبه کاری چی بپوشیم؟" را مطالعه نمایید.
درس کد کژوال
همانطور که از نامش پیداست، این درسکد رسمیت ندارد و لباسها ساختارمند نیستند. با گذر زمان و تغییر لایف استایل، تحمل لباسها و یونیفرمهای خشک و رسمی برای افراد سختتر شده است. مثلا طبق گزارشها، 53% از کارگران بریتانیا میگویند که دیگر نمیخواهند یونیفرم رسمی بپوشند. در واقع کارشناسان معتقدند که این سبک باعث افزایش خلاقیت بین کارمندان میشود.


برای مثال کارکنان شرکتهای گوگل، فیسبوک و اپل به لباسهای غیررسمیشان معروف هستند و حتی تیشرت خاکستری جزو مشخصههای شرکت مارک زاکربرگ است. چرا که مدیران این شرکتها بر این باورند که هرچقدر کارمندان احساس راحتی بیشتری داشته باشند، با آرامش بهتری میتوانند کار کنند. در ایران نیز کارمندان رده میانی و پایینی شرکت اسنپ یا دیجی کالا میتوانند در این دسته قرار بگیرند.
پیشنهاد میکنیم مقاله "هرآنچه باید درباره سبک کژوال (Casual) بدانیم؟" را مطالعه نمایید.


درس کد اسمارت کژوال
اسمارت کژوال به موقعیتی گفته میشود که یک یا چند پله رسمیتر از کژوال است. در واقع اسمارت کژوال هم رسمیت را در خودش دارد، هم راحتی را.
مثلا تیشرت یقه گرد یک آیتم کژوال است، اما پولوشرت میتواند اسمارت کژوال باشد. همچنین ترکیب شلوار جین ساده و بدون زاپ با یک کت کتان یا لینن و کفش لوفر میتواند یک اوتفیت اسمارت کژوال خوب برای شما بسازد.
پیشنهاد میکنیم مقاله "اگر از طرفداران اسمارت کژوال هستید، این مقاله برای شما است!" را مطالعه نمایید.




درس کد بیزنس
هر درسکدی که پیشوند «بیزنس» دارند، نرینگی بیشتری در انتخاب لباس دیده میشود. منظور از نرینگی نمادهای منتسب به مردان است. یعنی از تعداد اکسسوریها و زرق و برق لباس کمتر میشود، لباسها دارای بُرِشهای عمودی است و ساختارمندتر هستند.
اگر کارمند یک شرکت رسمی هستید، این درس کد برای شما مناسب است. لباس زنان در این درسکد برشهای ساختارمندتری دارد و مردان از کراوات استفاده میکنند. لباسهایی با طرح شلوغ و رنگبندی درخشان در این درسکد جایی ندارد و در عوض پالت رنگی خنثی با پارچههایی که ایستایی بهتری دارند، در درسکد بیزنس دیده میشود.
پیشنهاد میکنیم مقاله "با این ۱۵ سبک استایل شخصی خود را بسازید!" را مطالعه نمایید.


درس کد بیزنس فرمال
این درسکد، رسمیترین حالتِ یک فرد در محیط اداری است. در این درسکد زنان و مردان حتما باید کت و شلوار سِت بپوشند. (سِت بودن از نظر جنس و رنگ و مدل) در این درسکد از هیچ آیتم کژوالی استفاده نمیشود.
خط اتوی لباس به وضوح مشخص است و قواعد پوشش و استایلینگ به وضوح رعایت میشود. آیتمهایی که در این درسکد استفاده میشوند، بدون زرق و برق هستند و معمولا رنگ کت و شلوار براق نیست و مات انتخاب میشود. در مقاله "شخصیت شناسی از روی استایل" به این موضوع میپردازیم که چطور میتوانیم باتوجه به رنگهای مورداستفاده و نوع پوشش، شخصیت و واقعیت درونی افراد را ارزیابی کنیم.
درس کد بیزنس کژوال
این موقعیت نیز کاملا بیزنسی است اما نسبت به دو درسکد بیزنسی قبلی که گفته شد، درجه رسمیت پایینتری دارد. مثلا تصور کنید که درخواست گذرنامه دارید و باید در یک محیط اداری حضور پیدا کنید، یا برای انجام امور مالی باید به بانک مراجعه کنید، چنین موقعیتهایی درس کد بیزنس کژوال است.
یا مثلا ممکن است شما مدیر یک دفتر پیشخوان باشید، در این صورت نیز میتوانید بیزنس کژوال بپوشید. در خارج از ایران، کاراگاههای پلیسی که خارج از اداره به دنبال سرنخ و پیگیری پرونده هستند، از این درسکد استفاده میکنند. یا مثلا بانکهایی که دو شیفت هستند، شیفت بعدازظهر را بیزنس کژوال میپوشند. در این درسکد شلوار جین جایی ندارد. باز هم لباسها رسمی است.
درس کد سِمی فرمال
یعنی موقعیتی که افراد رسمی در آن حضور دارند اما میتوانیم از قواعد بیزنسی کمی فاصله بگیریم و دستمان برای استایل کردن بازتر است. مثلا پالت رنگی گستردهتری را میتوانیم بپوشیم و خودمان را محدود به رنگهای خنثی نمیکنیم. مثلا زنان در این درس کد به جای مقنعه میتوانند شال بپوشند.
تصور کنید که با همکاران و مدیرتان به یک کافه دعوت میشوید، پس تمام افراد حاضر در جمع رسمی هستند اما قرار است که در یک مکان غیر رسمی باهم ملاقات کنید و زمان قرار هم غیر رسمی است (خارج از تایم اداری)، در چنین موقعیتهایی که گفته شد از درس کد شبه رسمی یا سمی فرمال استفاده میکنیم.
در ایران جشن حافظ، بزرگداشت استاد نصیریان در تالار وحدت، همایش تجلیل از بهترینهای صنعت ... و ایونتهای این چنینی در همین درس کد جای دارد.


جمعبندی
در کل پوشش مخصوص هر کار معرف آن شغل است و از این جهت پوشیدن لباس کار مناسب بسیار حائز اهمیت است. برای مثال همه ما پزشکان را با آن روپوش مخصوص سفید یا کارکنان کارخانجات و تولیدیها را با یونیفرم مخصوصشان میشناسیم و این در ذهن ما ثبت شده است. بعضی مشاغل مانند کارکنان آتشنشانی لباسهای ایمنی دارند و حتما حین کار باید یونیفرم مخصوصشان را بپوشند تا آنها را از خطرات احتمالی کار حفظ کند.
همانطور که گفته شد تعیین درس کدها نشان از منظم بودن یک شرکت یا سازمان است و برای یکپارچهسازی و سازماندهی کارکنان بر اساس ردههای شغلی مختلفی که ممکن است داشته باشند، استفاده میشود. متاسفانه در ایران درسکد آنطور که باید به آن توجه نمیشود خصوصا در بسیاری از ایونتها و مراسمی که سلبریتیها و مردم حضور دارند؛ به همین علت درک درسکد برای ما ممکن است کمی سخت باشد.
باتوجه به مطالبی که گفته شد، درس کد محیط اداری شما کدام یک از این موارد است؟