شغل فشن استایلیست، از ست کردن لباس برای سلبریتیها تا آماده کردن مدلها برای فوتوشوتها فرصتهای هیجانانگیزی را در اختیار افراد مشغول در این حوزه قرار میدهد. عرصههای مختلفی وجود دارد که فشن استایلیستها میتوانند در آن مشغول به کار شوند. اگر عاشق دنیای مد و فشن هستید و میخواهید بدانید که فشن استایلیست کیست، بیایید تا شما را به طور کامل با آن آشنا کنیم.
فشن استایلیست کیست؟
احتمالا شما هم وقتی سلبریتیها و افراد مشهور را در مراسم خاص میبینید از اینکه توانستهاند با استفاده از لباس، آرایش و اکسسوریهایشان تا این حد ظاهر خود را جذاب نشان دهند شگفت زده میشوید. احتمالا از خود میپرسید چطور مناسبترین عناصر را برای ظاهر خود استفاده میکنند. خب بگذارید خیالتان را راحت کنم، آنها خودشان این کار را انجام نمیدهند، فشن استایلیست این کار را برایشان انجام میدهد. حالا فشن استایلیست کیست؟ شخصی است که دانش زیادی درباره مد، فشن، زیبایی شناسی و چرخه رنگ دارد تا بتواند با استفاده از آن تمام جنبههای زیبایی بصری افراد را هماهنگ کند. فشن استایلیست لوکهایی را برای افراد انتخاب میکند تا آنها را تا حد ممکن شیک و جذاب نشان دهد. حتما حالا از خودتان میپرسید که چطور فشن استایلیست شویم؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال مقاله را دنبال کنید.
فشن استایلیست چه وظایفی دارد؟
پس از پاسخ به سوال فشن استایلیست کیست، بهتر است به وظایف او بپردازیم. وظیفه اصلی فشن استایلیست این است که بهترین و مناسبترین لباسها و اکسسوریها را برای افراد مختلف انتخاب کند. استایلیستهای مد بیشتر با مدلها سروکار داشته و سر عکاسی و فیلمبرداری برای مجلات مد و برندها حاضر شده و به پوشش آنها کمک میکنند. آنها روی پروژههای استایل شخصی به خصوص برای افراد مشهور نیز کار میکنند. فشن استایلیست با درنظر گرفتن فرم بدنی، علایق و شخصیت یک فرد، برای او یک ست میچیند تا در رسیدن به مطلوبترین تصویر که هر فرد میخواهد از خود در ذهن دیگران ایجاد کند کمک کند. بسیاری از برندها در فروشگاه لباس خود از یک فشن استایلیست کمک میگیرند تا با معرفی لباس مناسب به مشتری، فروش بیشتری داشته باشند. موارد زیر از دیگر وظایف فشن استایلیست هستند:
- انتخاب و ست کردن لباس و اکسسوری برای کمپینهای تبلیغاتی، موزیک ویدیوها، کنسرتها و...
- خرید و انتخاب استایل برای چهرههای عمومی جهت ایجاد زیبایی بصری شخصی آنها.
- کمک به مشتریان برای انتخاب لباس در فروشگاههای زنجیرهای.
- تحقیق در مورد پارچه، لباس و اکسسوریهای ترند روز.
- شرکت در نمایشگاههای برند و رویدادهای مختلف صنعت مد برای مطلع شدن از آخرین روندها و سبکهای مد.
چگونه فشن استایلیست شویم؟
به دلیل جدید بودن رشته فشن استایلیست در ایران، سوال "چگونه فشن استایلیست شویم" به یکی از سوالات متداول در دنیای مد و فشن تبدیل شده، به همین دلیل حالا مراحل اصلی برای تبدیل شدن به یک فشن استایلیست را در اختیارتان قرار دادیم.
1.مدرک بگیرید
در حالی که مدرک دانشگاهی، گواهینامه یا دیپلم برای کار به عنوان یک استایلیست مد الزامی نیست، اما شما کمک میکند تا مهارتهای خود را ارتقا دهید، همچنین میتواند درک بهتری از هنر و تاریخ مد به شما ارائه دهد. یکی دیگر از مزایای مدرک موسسات این است که میتوانید با اساتید و سایر متخصصان این حوزه ارتباط برقرار کرده و از آنها کمک بگیرید. میتوانید در بسیاری از آموزشگاههای طراحی لباس، برای گرفتن مدرک مرتبط ثبت نام کنید.
2. نمونه کار ایجاد کنید
یکی از مهمترین کارهای یک استایلیست مشتاق مد، ایجاد نمونه کار است. یک فضای فیزیکی یا دیجیتالی ایجاد کنید و در آن تمام کارهای خود را برای مشاهده به نمایش بگذارید. استفاده از مودبرد در نمونهکارهایتان و الهام گرفتن از آنها برای ایجاد استایل جدید، شما را حرفهایتر نشان خواهد داد. نمونه کار نمایشی از استعدادهای شماست و مهارتهایتان را به مشتری یا کارفرما نشان خواهد داد. پرتفولیو یا نمونه کار به شما کمک میکند تا پایگاه مشتریان گستردهای ایجاد کنید، مشاغل جدید پیدا کنید و حرفه خود را به عنوان یک استایلیست مد شروع کنید.
3. برای کارآموزی درخواست بدهید
برای یافتن دورههای کارآموزی در مؤسسات مد تحقیقات کاملی انجام دهید، به خصوص اگر میخواهید به عنوان یک استایلیست برای افراد مشهور، بازیگران و سایر چهرههای عمومی کار کنید. بسیاری از فرصتهای شغلی در صنعت مد با کمک توصیه به وجود میآیند، بنابراین کار به عنوان کارآموز برای یک کارفرما در این زمینه به شما این امکان را میدهد تا تجربه عملی را بیاموزید و مهارتهایی را که قبلاً دارید، تحت هدایت یک مربی ارتقا دهید، همچنین به شما در ایجاد ارتباطات حرفه ای کمک میکند. برخی از فرصتهای کارآموزی را می توانید به صورت آنلاین یا از طریق آموزشگاه خود پیدا کنید.
مهارتهای لازم برای شغل فشن استایلیست
چه چیزی باعث میشود یک شخص به فشن استایلیست تبدیل شود؟ اصلا چرا هنرمندان، افراد مشهور و برندها به او اعتماد کرده و انتخاب لباس برای رویدادهای مهم را به او میسپارند؟ چطور مطمعا هستند که شخص دیگری بهتر از خود آنها میتواند نیازهایشان را شناخته و براساس آن بهرین ظاهر را برایشان انتخاب کند؟ در واقع آنها میدانند که فشن استایلیست این مهارتها را دارد:
- آشنایی کامل با تاریخ مد و هنر
- آشنایی کامل با انواع سبکهای استایل مانند استایل مینیمال، ماکسیمال و ...
- توانایی شناخت اشکال مختلف صورت و فرمهای بدنی و انتخاب لباس و اکسسوری مناسب برای آن
- مهارتهای تجاری مانند بازاریابی، شبکه سازی و تبلیغات
- خلاقیت و نوآوری
- به روز بودن در زمینه اخبار مد، سینما و موسیقی
- داشتن دانش رنگ شناسی
- آشنایی با علم روانشناسی هم خالی از لطف نیست تا بتواند براساس شخصیت، لباسی را انتخاب کند که فرد بهترین حس و حال را با آن داشته باشد.
انواع فشن استایلیست
فشن استایلیستها قرنهاست که وجود داشتهاند، اما با افزایش ظهور برندهای حرفهای، مجلههای مد و مراسمات خاص نیاز به لباس پوشیدن به سبک جدید بیشتر شد به طوری که امروزه بسیاری از دانش آموزان در دنیا آرزو دارند که رشته فشن استایلیست را انتخاب کنند. با افزایش اهمیت مد و فشن در موقعیتهای مختلف، شغل فشن استایلیست نیز در حوزههای جذابی گسترش پیدا کرده که حالا میخواهیم آنها را به شما معرفی کنیم.
1.استایلیست مطبوعاتی
استایلیست مطبوعاتی یا همان ادیتوریال استایلینگ با مجلات مد همکاری میکند. استایلیست مطبوعاتی موظف است با توجه به موضوعی که برای معرفی و عکاسی به تیم او سپرده شده، سناریویی مرتبط با آن بچیند. این سناریو شامل مدل، مکان عکاسی، میکاپ، مدل مو و... است.
2.استایلیست تجاری
تا به حال به نوع لباس پوشیدن افرادی که در تبلیغات تلویزیون، یوتیوب و ... میبینید دقت کردید؟ چه کسی این لباسها، کفشها و اکسسوریها را طوری کنار هم قرار داده تا شما را بیشتر جذب کنند و متناسب با موضوع تبلیغات باشند؟ معلوم است، استایلیست تجاری! آنها باید بدانند که چه رنگهایی در دوربین عالی عمل کرده و متناسب با اهداف تبلیغاتی مشتری هستند.
3.استایلیست افراد مشهور
خب حالا به نظر شما چه کسی به لباس پوشیدن سلبریتی مورد علاقه ما برای فرش قرمز و یا اهدا جوایز کمک میکند؟ این دفعه که خواستید لباس پوشیدن یک سلبریتی در مراسمی خاص را مورد انتقاد قراردهید، کمی انصاف داشته باشید و همه چیز را گردن او نیندازید، بلکه کمی از استایلیست او هم انتقاد کنید، چرا که از استایلیست انتظار میرود تا با مهارتهای خود بهترین لباس را برای یک سلبریتی برگزیند.
4.استایلیست شخصی
استایلیستها حتما نباید با سلبریتیها و یا افراد مشهور کار کنند، آنها میتوانند به هر شخصی که برای مراسم یا موقعیتی خاص میخواهد به بهترین شکل خود ظاهر شود، کمک کنند. این بار که خواستید به عروسی، جشن یا هر مراسم مهم دیگری بروید، میتوانید از یک استایلیست شخصی کمک بگیرید، البته این را هم بگوییم که لازم است کمی سر کیسه را شل کنید.
5.استایلیست فروشگاه لباس
امروزه بسیاری از برندهای شناخته شده یا فروشگاههای زنجیرهای لباس یک استایلیست مد را در فروشگاه خود استخدام میکنند تا به مشتریان کمک کند با توجه به نیاز خود، لباس موردنظر خود را پیدا کنند. آنها به مشتریان درباره مد و استایل شخصیشان مشاوره رایگان میدهند. استایلیست فروشگاه لباس باید مهارت بازاریابی و تجارت هم داشته باشد تا در فروش محصول به برند موردنظر کمک کند.
6.استایلیست سینما و تئاتر
لباسهای بازیگران سینما و تئاتر قبل از اینکه بر روی صحنه ظاهر شوند، توسط استایلیست سینما و تئاتر ست میشود. استایلیست سینما و تئاتر باید مهارت بالایی در شخصیتشناسی و روانشناسی رنگ داشته باشد، تا بتواند نقشها را براساس شخصیت آنها استایل کند.
حالا که با زمینههای مختلف شغل فشن استایلیست آشنا شدید، میتوانید با توجه به علاقه و تواناییهای خود در یک یا چند تا از حوزههای آن فعالیت کنید.
فشن استایلیستها کجا کار میکنند؟
یک سوال همیشگی برای علاقهمندان به رشته فشن استایلیست این است که کجا باید کار کنند؟ راستش را بخواهید جای خاصی برای کار کردن وجود نداشته و موقعیتهای شغلی این رشته بیشتر به صورت پروژهای است. اما خبر خوش اینجاست که موقعیتهای شغلی برای یک فشن استایلیست از چیزی که فکر میکنید جذابتر و هیجان انگیزتر است. یک فشن استایلیست میتواند به صورت پروژهای در زمینههای زیر فعالیت کند:
- پروژههای عکاسی حرفهای از رویدادهای مختلف
- پروژههای تبلیغات چاپی و تبلیغات تلویزیونی
- ساخت موزیک ویدیوها
- جلسات سیاسی
- اتاق خبر تلویزیون
- دادن مشاوره برای یک تیم ورزشی در مورد لباس فرم
- مشاوره به یک طراح لباس برای یک فیلم یا نمایش تلویزیونی
- ایجاد سبک شخصی برای یک چهره عمومی فعلی یا مشتاق
5 نکته برای موفقیت در شغل فشن استایلیست
موفقیت در رشته فشن استایلیست هم مانند مشاغل دیگر نیاز به تلاش، دانش و مهارت زیادی دارد. اگر این شغل را برای آینده خود انتخاب کردید، با رعایت نکات زیر در این شغل موفقتر خواهید شد.
- توسعه مهارتهای ارتباطی: به عنوان یک فشن استایلیست، باید یک پایگاه مشتری ایجاد کنید. با طراحان و متخصصان صنعت مد ارتباط برقرار کنید و در رویدادهای صنعتی مد شرکت کنید. حواستان باشد که اگر از رویدادهای مد عقب بیوفتید، رسیدن به آن سخت است. صنعت مد با سرعت زیادی درحال پیشرفت است.
- ایجاد روابط شخصی و حرفهای نزدیک: هرچه دوستان بیشتری داشته باشید، مشتریان بیشتری هم خواهی داشت. برخی از استایلیستهای مد به دلیل حضور مشتریشان روی فرش قرمز یا مجلات مد برجسته مورد توجه بیشتری قرار میگیرند،اما به طور کلی بیشتر تجارت از دوستان و همکاران مشتریان فعلی انجام میشود.
- تجربه مهمتر از مدرک است: در بسیاری از کشورها از نظر تحصیلات، برخی از استایلیستهای مد مدرک لیسانس یا حتی فوق لیسانس دارند، اما هنگام مصاحبه برای استایلیست شخصی، ممکن است موضوع کالج هرگز مطرح نشود. سالها تجربه در این صنعت درهای بیشتری را نسبت به یک مدرک خاص باز میکند.
- به روز باشید: برای موفقیت در رشته فشن استایلیست، باید در مورد روندهای مد به روز باشید. با مطالعه کتاب، تماشای رویدادهای مد و دنبال کردن اخبار مربوط به آن میتوانید اطلاعات خود را به روز کنید، در غیر این صورت رقبا از شما پیشی خواهند گرفت.
- ساخت پرتفولیو: کافیست یک مکان عالی، یک دوربین، مجموعهای از لباسها و مدلها انتخاب کنید. لباسها را به بهترین شکل ممکن بر تن مدلها ست کنید و از آنها عکاسی کنید. مجموعهای از این تصاویر را به عنوان نمونه کار یا پرتفولیوی خود نگه دارید. این کار علاوه بر یک تمرین عالی، اعتماد به نفستان در این شغل را افزایش میدهد.
فشن استایلیست در ست کردن لباسها باید به چه نکاتی توجه کند؟
حتما شما هم دوست دارید بدانید که یک فشن استایلیست هنگام انتخاب و ست کردن لباسها برای یک شخص خاص چه چیزهایی را در نظر میگیرد؟ حتی اگر قصد ندارید یک فشن استایلیست باشید، توجه به این نکات در زندگی روزمره کمک زیادی به شما میکند.
- شناخت روحیات فرد مثل درونگرا و بروگرا بودن، سبک پوشش، خصوصیات اخلاقی، علایق و...
- سیلوئت و فرم بدنی فرد که یکی از فاکتورهای اصلی در انتخاب لباس است.
- ویژگیهای ظاهری مثل قد، وزن، رنگ پوست، رنگ مو، فرم صورت و...
- بودجهای که مشتری برای خرید لباس در نظر گرفته است.
- انتخاب لباس متناسب با رویدادی که فرد قرار است در آن حضور داشته باشد.
تفاوت طراح لباس با فشن استایلیست
یک طراح مد مسئول طراحی لباس، کفش یا اکسسوری است. طراحان مد در مورد روند مد تحقیق کرده و سعی می کنند نیازهای مشتری را درک کنند. اما تفاوت اصلی یک طراح لباس و یک فشن استایلیست چیست؟ خب، طراح لباس کسی است که لباس را طراحی و خلق میکند. برای طراح لباس شدن باید به مهارتهای ترسیم طرح، ایجاد الگو، انتخاب پارچه، دوخت و تناسب لباس با افراد مسلط بود، اما یک استایلیست باید لباسهای تولید شده توسط طراح لباس را هماهنگ و ست کند تا یک فرد شیک و زیبا به نظر برسد. فشن استایلیستها مشاوره مد ارائه میدهند، لباس و لوازم جانبی را انتخاب و هماهنگ میکنند تا ظاهری جذاب ایجاد کنند. با این حال، هم طراح لباس و هم فشن استایلیست نیاز به دانش مد و ترندها دارند.
بازار کار فشن استایلیست در ایران
استایلیست به عنوان پدیدهای تازه در بازار ایران شناخته میشود. با افزایش تحریمها و همچنین افزایش تولیدیها و برندهای لباس در ایران، شغل فشن استایلیست ظهور پیدا کرد. در گذشته این شغل فقط در کشورهای خارجی دیده میشد اما امروزه در ایران هم بسیاری از افراد از مشاوره یک فشن استایلیست برای انتخاب لباس استفاده میکنند. هنوز بازار کار این شغل در ایران آنقدرها هم داغ نشده، اما پیش بینی میشود در یکی دو سال آینده نیاز به فشن استایلیست خیلی بیشتر از قبل میشود. امروزه با رواج شبکههای اجتماعی علاوه بر سلبریتیها و بلاگرها، افراد عادی نیز دوست دارند عکسهایی با بهترین ظاهر خود را به اشتراک بگذارند، همچنین کم کم بیشتر فروشگاههای لباس از یک فشن استایلیست برای فروش بیشتر محصولات خود استفاده میکنند. نتیجه میگیریم اگر به این شغل علاقه دارید مطمعا باشید آینده خوبی برای بازار کار فشن استایلیست در ایران وجود دارد.
سخن پایانی
اگر عاشق خرید کردن و پوشیدن لباسهای زیبا و رنگارنگ هستید، فکر نکنید که با رشته فشن استایلیست به تمام رویای خود میرسید. این شغل به لباسهای زیبا و پر زرق و برق ختم نمیشود، بلکه نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد که دستیابی به آنها کار سادهای نیست. شغل فشن استایلیست نیاز به سخت کوشی بالایی دارد و برای موفقیت در آن باید مدام در تلاش برای توسعه مهارتهای خود باشید. اگر به سلیقه خود اطمینان دارید، مهارتهای ارتباطی قوی دارید و مایلید ساعات طولانی را برای کارهایی که گهگاهی قدردانی نمیشوند وقت بگذارید، این شغل مناسب شماست.