کاربرد چرخه رنگ در طراحی لباس

اگر اهل طراحی و نقاشی باشید حتما کلمه «چرخه رنگ» به گوشتان خورده است. چرخه رنگ نه تنها در نقاشی بلکه در طراحی لباس و استایلینگ کاربرد بسیاری دارد. می‌خواهید بدانید که چه رنگ‌هایی باهم خوب به نظر می‌رسند؟ چرخه رنگ کار شما را در انتخاب پالت رنگی آسان می‌کند. در نگاه اول، تئوری رنگ ممکن است پیچیده به نظر برسد، اما درک اصول اولیه آن تنها چیزی است که برای شروع به کارگیری آن در هنر خلاقانه خود نیاز دارید.

چرخه رنگ چیست؟

فرقی نمی‌کند یک نقاش، طراح لباس یا خانه دار هستید، در هر صورت درک چرخه رنگ کلید زیبایی و هماهنگی در نقاشی‌ها، طراحی‌ها و دکوراسیون خانه شما است. ترکیب هماهنگ رنگ‌ها و درک چگونگی ارتباط آن‌ها با یکدیگر، مهارتی حیاتی برای طراحان است. طراحانی که قصد ساخت پرتفولیوی طراحی لباس نیز دارند، باید به طور کامل با چرخه رنگ آشنا باشند.

چرخه رنگ یک دایره است که رنگ‌ها بر اساس طول موجی که دارند از بنفش تا قرمز دور آن چیده شده‌اند و به ما کمک می‌کند بتوانیم روابط بین رنگ‌ها را به درستی درک کنیم. چرخه رنگ از بخش‌های مختلفی تشکیل شده که رنگ‌های هر بخش ماهیت و ویژگی منحصر به فرد خود را دارند. با ما همراه باشید تا بخش‌های مختلف چرخه رنگ را به شما معرفی کنیم.

رنگ‌های اصلی در چرخه رنگ طراحی لباس

رنگ‌های قرمز، آبی و زرد رنگ‌های اصلی و پایه در چرخه رنگ هستند. این رنگ‌ها جزو‌خالص‌ترین رنگ‌ها به شمار می‌آیند. رنگدانه‌های واقعی آن‌ها را با مخلوط کردن هیچ ترکیب دیگری از رنگ‌ها نمی‌توان ایجاد کرد. تمام رنگ‌های دیگر چرخه رنگ از این سه رنگ مشتق می‌شوند، به همین دلیل هنگام طراحی داشتن این سه رنگ واجب است.

رنگ‌های ثانویه

اگر دو رنگ از سه رنگ اصلی انتخاب کرده و آن‌ها را باهم ترکیب کنید، رنگ‌های ثانویه به وجود می‌آیند. رنگ‌های نارنجی، سبز و بنفش در دسته رنگ‌های ثانویه قرار می‌گیرند که ترکیبات آن‌ها به شکل زیر است. دقت کنید که این رنگ ها از ترکیب مساوی دو رنگ اصلی ایجاد می‌شوند، مثلا رنگ نارنجی از مقدار مساوی رنگ زرد و قرمز به دست می‌آید، در غیر این صورت رنگ به دست آمده جزو رنگ‌های ثانویه قرار نمی‌گیرد.

زرد + قرمز = نارنجي

زرد + آبي = سبز

قرمز + آبي = بنفش

رنگ‌های ترکیبی

حال اگر یک رنگ اصلی و یک رنگ ثانویه را با یکدیگر ترکیب کنید چه اتفاقی می‌افتد؟ رنگ‌های ترکیبی به دست می‌آیند. در این قسمت علاوه بر معرفی رنگ‌های ثانویه، ترکیبات رنگی آن‌ها نیز نشان داده شده‌اند.

آبی (اصلی) + بنفش (ثانویه) = آبی-بنفش

قرمز (اصلی) + بنفش (ثانویه) = قرمز-بنفش

قرمز (اصلی) + نارنجی (ثانویه) = قرمز-نارنجی

زرد (اصلی) + نارنجی (ثانویه) = زرد-نارنجی

زرد (اصلی) + سبز (ثانویه) = زرد-سبز

آبی (اصلی) + سبز (ثانویه) = آبی-سبز

نحوه استفاده از چرخه رنگ در طراحی لباس

چرخه رنگ تقسیم‌بندی‌های متفاوتی دارد که با استفاده از هرکدام می‌توان پالت رنگی متفاوتی برای طراحی لباس ایجاد کرد. بهتر است ابتدا مود برد طراحی لباس خود را مشخص کرده و بعد براساس آن از چرخه رنگ کمک بگیرید، زیرا چرخه رنگ پالت‌های رنگی متفاوتی را برای شما فراهم می‌کند که هر کدام ماهیت خاص خود را دارند. 4 نوع رایج پالت رنگی از چرخه رنگ مشتق شده‌اند که در ادامه مقاله با آن‌ها آشنا خواهید شد و می‌توانید برای طراحی لباس خود از آن‌ها استفاده کنید.

1-رنگ‌های گرم و سرد

رنگ‌های گرم و سرد در چرخه رنگ طراحی لباس

رنگ‌های چرخه رنگ به سرد و گرم تقسیم می‌شوند. گرمی یا خنکی یک رنگ به عنوان دمای رنگ شناخته می‌شود. براساس روانشناسی رنگ، دمای رنگ‌های مختلف احساسات متفاوتی را برمی‌انگیزد.

رنگ‌های گرم رنگ‌هایی هستند که با دیدن آن‌ها احساس گرما می‌کنیم! شاید باورش برایتان سخت باشد اما طبق تحقیقات انجام شده در محیطی که از رنگ‌های گرم استفاده شده بود، افراد حدود 3 تا 6 درجه احساس گرمای بیشتری داشتند. رنگ‌های گرم، رنگ‌های بین قرمز تا زرد هستند. این رنگ‌ها مانند خورشید گرما را به ذهن می‌آورند و همچنین بیانگر شور، هیجان و انرژی هستند. پس اگر می‌خواهید با استفاده از چرخه رنگ در طراحی لباس خود شور و انرژی را نشان دهید، از رنگ‌های گرم استفاده کنید.

رنگ‌های سرد رنگ‌هایی از آبی تا سبز و بنفش هستند. این رنگ‌ها مانند آب خنکی را به ذهن می‌آورند و با دیدن آن‌ها احساس خنکی بیشتری به ما دست می‌دهد. رنگ‌های سرد نمایان‌گر آرامش، سکوت و سکون هستند. اگر می‌خواهید با استفاده از چرخه رنگ در طراحی لباس، آرامش درونی را نشان دهید، بهتر است از رنگ‌های سرد استفاده کنید.

2-رنگ‌های مکمل

رنگ‌های مکمل در چرخه رنگ طراحی لباس

رنگ‌هایی که در چرخه رنگ روبه‌روی یکدیگر قراردارند، رنگ‌های مکمل نامیده می‌شوند. مثلا قرمز/سبز، زرد/بنفش و آبی/نارنجی. استفاده از رنگ‌های مکمل در طراحی لباس با انرژی زیادی همراه است و باعث می‌شود چشم با دیدن لباس خسته نشود. رنگ‌های مکمل از نظر بصری یکدیگر را متعادل می‌کنند. برای استفاده از رنگ‌های مکمل در طراحی لباس لازم نیست حتما از خود رنگ‌ها استفاده کنید، بلکه می‌توانید از سایه‌های روشن و تیره آن‌ها در کنار یکدیگر استفاده کنید و یک ترکیب رنگی زیبا بسازید. استفاده از رنگ‌های مکمل باعث تعادل دمای رنگ استایل نیز می‌شود، زیرا رنگ‌های سرد و گرم را کنار یکدیگر نگه می‌دارد. طراحان حرفه‌ای دو رنگ مکمل را انتخاب کرده، سپس یکی از رنگ‌ها را کمی تیره‌تر به کار می‌برند. به عنوان مثال، به جای قرمز/سبز، رنگ قرمز و سبز زیتونی را انتخاب می‌کنند.

3-رنگ‌های مشابه

رنگ‌های مشابه در چرخه رنگ

یک پالت مشابه شامل رنگ‌هایی در چرخه رنگ است که در کنار یکدیگر قراردارند یا به اصطلاح با یکدیگر همسایه هستند. پالت‌ رنگی مشابه ترکیب رنگی ظریف و محافظه کارانه‌ای را ارائه می‌دهد و انتخاب خوبی برای طراحی یک لباس مونوکروم هستند. رنگ‌های همسایه به خوبی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند، چون رنگ پایه آن‌ها یکسان است. می‌توانید یک رنگ مثلا نارنجی را به عنوان پایه انتخاب کرده و بعد سایه‌های روشن و تیره‌تر آن را در طراحی یک لباس استفاده کنید. این باعث قدرت و اثرگذاری بیشتر رنگ نارنجی می‌شود.

4-رنگ‌های سه‌گانه

رنگ‌های سه گانه در چرخه رنگ

استفاده از پالت رنگی سه‌گانه در طراحی لباس، یک ترکیب ماجراجویانه ایجاد می‌کند. پالت رنگی سه‌گانه یعنی استفاده از سه رنگ در چرخه رنگ که متصل کردن آن‌ها به یکدیگر، یک مثلث متساوی‌الاضلاع ایجاد می‌کند. این ترکیب تضادهای زنده و متعادلی ایجاد کرده و جنب و جوش، شادی و انرژی را چاشنی یک استایل می‌کند. واضح‌ترین ترکیب رنگ سه‌گانه شامل رنگ‌های اصلی، یعنی آبی، قرمز و زرد است.

شاخصه‌های رنگ

حال که با کاربرد رنگ در طراحی لباس آشنا شدید، بهتر است با شاخصه‌های اصلی رنگ‌ها نیز آشنا شوید. سه شاخصه برای رنگ وجود دارد که اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند، ولی شما به عنوان یک طراح لباس بهتر است آن‌ها را به درستی بشناسید. شاخصه‌های رنگ عبارتند از:

  • درخشندگی یا روشنایی رنگ: درخشندگی میزان روشنایی یا نور در یک رنگ است. درخشندگی رنگ را میتوان معیاری از روشنی یا تیرگی آن بیان کرد. هرچه یک رنگ با سفید بیشتری ترکیب شود روشنایی آن بیشتر و برعکس هرچه با سیاه ترکیب شود روشنایی آن کمتر می‌شود.
  • خلوص یا شدت رنگ: میزان اشباع بودن یک رنگ را خلوص رنگ می‌گویند. منظور از اشباع، خالص و ناب بودن رنگ است. به طور مثال رنگ قرمز پایه که با هیچ رنگی ترکیب نشده در اشباع‌ترین حالت و خالص‌ترین حالت خود قراردارد. هرچه رنگ‌های دیگری با آن ترکیب شوند از شدت و خلوص آن کم می‌شود.
  • فام رنگ: فام رنگ یک ویژگی دیگر است که رنگ‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کند. وقتی از یک رنگ صحبت می‌کنیم منظورمان دقیقا همان فام رنگ است. رنگ‌های سفید، مشکی، خاکستری و خنثی بدون فام هستند.

کاربرد چرخه رنگ در طراحی لباس

کاربرد چرخه رنگ در طراحی لباس

حال که با «چرخه رنگ» آشنا شدیم بهتر است نگاهی به کاربرد آن در دنیای فشن و پوشاک داشته باشیم.

  • آشنایی با دایره رنگ به طراح لباس و استایلیست کمک می‌کند که راحت‌تر خواسته کارفرما و مشتری را برآورده کند.
  • رنگ‌هایی برای مخاطب انتخاب می‌شود که همخوانی بیشتری با رنگ‌ پوست‌ و موی او دارد.
  • رنگ‌ها احساس دارند و این احساسات را به بیننده منتقل می‌کند برای همین هم شناخت دایره رنگ کمک می‌کند تا طراح و استایلیست بر اساس روحیه و احساساتی که مخاطب دارد لباسی را طراحی یا ست کنند.

محبوب ‌ترین رنگ‌ها در طراحی لباس

برخی از رنگ‌ها در بین مردم و طراحان محبوبیت بیشتری دارند و در بیشتر کالکشن‌های لباس استفاده می‌شوند، این رنگ‌ها عبارت‌اند از:

۱. سفید

این رنگ القا کننده پاکی و معصومیت است و یک رنگ خنثی محسوب می‌شود و به عنوان یک رنگ کمکی در بسیاری از استایل‌ها استفاده می‌شود.

۲. مشکی

رنگ مشکی در بین بسیاری از افراد از جمله ایرانیان جزو رنگ‌های محبوب محسوب می‌شود، زیرا به راحتی می‌توان آن را با رنگ‌های دیگر ترکیب کرد و یک استایل شیک ساخت. این رنگ نماد قدرت است.

۳. آبی

رنگ آبی و تنالیته‌های مربوط به آن مثل سورمه‌ای و آبی آسمانی جزو رنگ‌هایی است که وابسته به زمان نیست و در زمستان و تابستان می‌توان از آن استفاده کرد. البته استفاده از آن در تابستان احساس خنکی بیشتری ایجاد می‌کند. این رنگ نماد آرامش است.

۴. بنفش

این رنگ جزو رنگ‌های پر‌طرفدار است که هر چند وقت یکبار یک تنالیته از آن ترند می‌شود. بنفش از جمله رنگ‌هایی است که استایل را گران قیمت نشان می‌دهد. این رنگ نماد جاه طلبی نیز هست.

۵. قرمز

قرمز رنگی است که همیشه ترند می‌باشد و شور و هیجان خاصی به استایل وارد می‌کند.تنالیته‌های قرمز مثل شرابی و زرشکی جزو رنگ‌های پرطرفدار است. رنگ قرمز نماد شور و عشق و هیجان است و ظاهر زنانه‌ای ایجاد می‌کند. 

۶. کرم

کرم و یا قهوه‌ای کم‌رنگ جزو رنگ‌های خنثی می‌باشد که در فصل پاییز و زمستان بسیار استفاده می‌شود. این رنگ بیانگر پایداری است.

کلام آخر

خب حالا که با نحوه استفاده از چرخه رنگ در طراحی لباس آشنا شدید، می‌توانید رنگ‌ها را به طور هماهنگ، زیبا و چشم‌گیر با یکدیگر ترکیب کرده و لباس‌های متنوع و زیبایی طراحی کنید. فراموش نکنید که اولین قدم برای طراح لباس شدن، آشنایی با کاربرد چرخه رنگ در طراحی لباس است تا بتوانید ترکیب رنگی‌های خلاقانه و شگفت انگیز در طراحی‌های خود ایجاد کنید. رنگ می‌تواند تاثیرات عمیقی در خلق و خوی افراد بگذارد، مثلا در حالی که رنگ‌های سرد آرام بخش بوده، رنگ‌های گرم با نشاط و پر انرژی هستند.

برای ثبت نظر وارد شوید یا بعنوان مهمان ثبت کنید.

ثبت دیدگاه بعنوان مهمان

4 دیدگاه

میهمان
میهمان
11 اردیبهشت 1401 19:57
عاشق مقاله هاتون هستم سپاسگزارم که زمان میزارین ❤❤❤❤
 مدیر سایت
مدیر سایت
11 اردیبهشت 1401 19:57
چه عالی که دوست دارید ممنون از شما
هما احمدی
هما احمدی
11 اردیبهشت 1401 23:11
من استفاده از رنگ های مکمل خیلی پیشنهاد میکنم،، یکی از رنگ هارو به عنوان رنگ اصلی برای استایلتون انتخاب کنید و از رنگ مکملش برای اکسسوری استفاده کنید... مثلا استفاده از اکسسوری قرمز در استایل با رنگ سبز.. ❤️
 مدیر سایت
مدیر سایت
11 اردیبهشت 1401 23:11
ممنون از نظرتون
دسته بندی ها
مد و فشن
188
خیاطی و الگو
16
زیبایی و سلامت
11
آموزشی
9
جدیدترین اخبار
24