پروفایل من

پروفایل من

تنظیم وضعیت
Follow
  • instagram
  • pinterest
  • telegram
  • facebook
profile profile پروفایل من

کاربر عزیز، به خانواده طراحان لباس خوش آمدید.

متوجه شدم
مهم‌ترین رشته‌های خیاطی کدامند؟

مهم‌ترین رشته‌های خیاطی کدامند؟

حالا چی بپوشم؟ این سوال مهم قبل از هر مراسم و بیرون و اتفاقی برای خانم‌ها پیش می‌آید. من که با شنیدن این جمله یاد سریال خانه به دوش می‌افتم که وقتی می‌خواستند جایی بروند، آناهیتا همتی می‌گفت: مامان! حالا لباس چی بپوشم؟ 

همه خانم‌ها از یک جایی به بعد به این فکر کردند که به دنبال هنر خیاطی بروند تا بتوانند برای خودشان هر لباسی که می‌خواهند درست کنند، دیگر نگران مراسم‌ها و تعداد کم لباسشان نباشند و با خرید یک پارچه، به هدف مورد نظر خود برسد. 

این را باید در نظر بگیرید که خیاطی آنقدر که به نظر می‌رسد راحت و صرفاً یک رشته واحد نیست و قبل از آن باید مشخص کنید که می‌خواهید در نهایت چه چیزی بدوزید؟. اما نگران نباشید! ما سعی کردیم همه دغدغه‌های شما را در مورد رشته خیاطی پاسخ بدهیم؛ پس اگر می‌خواهید این هنر را شروع کنید و با انواع رشته های دانشگاهی خیاطی آشنا شوید، تا انتها با ما همراه باشید.

همانطور که می‌دانید، رشته‌های خیاطی اول از همه در دانشگاه ارائه می‌شد و بعدها پا به موسسات مختلف وآموزشگاه‌ها گذاشت. این رشته دوره‌های مختلفی دارد و باید بر اساس نیاز و علاقه خود سراغ شاخه‌های آن بروید که تک به تک بررسی خواهیم کرد.

رشته های مختلف خیاطی

نازک دوزی

برای معرفی رشته های خیاطی اول از همه سراغ آشناترین آیتم این هنر، یعنی نازک دوزی می‌رویم که میان رشته های خیاطی در دانشگاه و موسسات، اولین و مهم‌ترین دوره خیاطی است که طرفداران بسیار زیادی دارد.

این دوره پایه و آموزش مبتدی خیاطی است. یعنی ابتدا با ابزار و مواد اولیه آشنا می‌شوید و در یک بازه زمانی ۶ الان 9 ماه، آیتم‌های اصلی یعنی انواع دامن، شلوار، کت، شومیز و پیراهن ساده را می‌توانید بدوزید. در واقع شما تا اصول اصلی در این دوره را یاد نگیرید، نمی‌توانید وارد حوزه دیگری شوید.

موارد یادگیری در دوره نازک دوزی رشته خیاطی

در این دوره شما از صفر شروع می‌کنید. یعنی:

  • اندازه گیری قسمت‌های مختلف بدن برای به دست آوردن سایز،کشیدن الگو، رفع ایرادات اندام و شخصی سازی الگو را آموزش می‌بینید.
  • شروع به کار با لوازمی مثل: کاربن، لایی، زانفیکس، بشکاف، اشل و... می‌کنید. 
  • انواع ریزه‌کاری مهم خیاطی مثل: برش پارچه، اتصال بخش‌های مختلف لباس یعنی آستین و جیب، محاسبه مقدار پارچه، درز و چاک، زیپ، جا دکمه، قزن، دوخت‌های دستی، شناسایی و کار با چرخ خیاطی را یاد می‌گیرید و با انواع دوخت با چرخ آشنا می‌شوید. 

در نهایت، در این دوره شما مسلط بر برش‌ها و پنس‌ها، آستین‌های اولیه مثل تنگ و راسته، پفی، چین دار و یقه‌های مثل ایستاده، هفت، آرشال آمریکایی، دلبری می‌شوید. 

دوخت مانتو و شومیز

قبل از اینکه سراغ بخش‌های دیگر در معرفی رشته های خیاطی برویم، این را باید بگویم که دوره دوخت جداگانه برای مانتو و شومیز در بعضی موسسات وجود دارد که تایم کمتری نسبت به نازک دوزی می‌گیرد. شما صرفا با بالاتنه درگیر هستید و در نهایت انواع آستین‌ها، یقه‌ها، انواع برش‌های متداول در مانتو و جیب به شما آموزش داده می‌شود. مزیت آن این است که می‌توانید در هنر خیاطی صفر باشید و برای شروع پیش نیازی ندارد. البته این دوره در آموزشگاه‌ها تدریس می‌شود و جز رشته ‌های خیاطی در دانشگاه نیست. 

ضخیم دوزی

دوره مهم بعدی، ضخیم دوزی است که جز اصلی‌ترین دوره‌ها محسوب می‌شود. با یادگیری این دوره، شما در نهایت مسلط بر الگو و دوخت کت و پالتو، جلیقه، بارانی و شنل خواهید بود. در واقع این دوره تکمیل کننده دوره نازک دوزی است. همچنین تکنیک‌های تخصصی‌تر مثل دوخت لایه و آستر کشی را آموزش می‌بینید. 

این دوره همان‌طور که از نامش پیداست، لباس و پارچه‌های ضخیم‌تری را شامل می‌شود؛ اما گذراندن آن مشروط به گذراندن دوره نازک دوزی است. لازم به ذکر است که دوره‌های ضخیم دوزی شامل دو دسته مختلف دوخت لباس زنانه و دوخت لباس مردانه است و هرکدام آموزش‌های تخصصی مربوط به خود را دارد. 

مزیت یادگیری دوره ضخیم دوزی

مزیت دوره ضخیم دوزی این است که بازار کار بیشتری دارد و شما به راحتی می‌توانید به فعالیت در این رشته و همکاری با بخش‌های مختلف بپردازید؛ یعنی با مشاغل مختلفی مثل راسته دوزی، چرخ کار، تولیدی و... شروع به کار کنید.

دوخت لباس عروس و لباس شب

غول مرحله آخر و سخت‌ترین بخش رشته خیاطی که مختص به آموزشگاه‌ها می‌باشد، دوخت لباس عروس و لباس شب است. البته دوخت لباس‌های مجلسی را در دوره کاردانی و کارشناسی در دروس خود خواهید داشت، اما دوخت لباس عروس به صورت متمرکز در آموزشگاه‌ها امکان‌پذیر است. این دوره معمولا به دو صورت مقدماتی و پیشرفته تدریس می‌شود و متد آن مولر است؛ و در کنار آن اپلیکه، جواهر دوزی و... آموزش می‌بینید.

موارد یادگیری در دوره دوخت لباس عروس

  • آشنایی با انواع پارچه‌های مناسب دوخت لباس عروس و شب
  • آموزش الگوی دوخت دکلته و دوخت پاترون اولیه، پرو گیری و رفع ایرادات 
  • یادگیری دوخت انواع فنر و نصب کاپ، پشم شیشه گذاری، جواهر دوزی، کار روی انواع پارچه و دوخت ژیپون 
  • آموزش دوخت ملزومات لباس عروس مثل: تور، دستکش، شنل.
  • دوخت سجاف، آستر، انواع یقه و آستین‌های مورد نیاز و انواع مدل سازی ها مثل: تاپلکس، آستین کلاهی، یقه رومی و هالتری، کاپ روی بازو و... 

همچنین انواع دامن‌های ترک و حجیم مثل: مدل اسکارلت، سوپر کلوش و… 

زمان دوخت لباس عروس و شب، بستگی به آموزشگاه دارد و می‌تواند بین 6 تا 9 ماه باشد.

دوخت لباس کودک و نوجوان

آخرین دوره‌ای که در ایران کمتر از آن استقبال می‌شود، دوخت لباس کودک و نوجوان است. در این دوره رده سنی بسیار مهم است و همه چیز جزئی‌تر می‌شود؛ اما درآمد بالایی دارد و بازار کار آن فراهم است. دوره اول بین صفر تا ۲ سال است که شامل سرهمی، شلوار، پیراهن یا لباس‌هایی می‌شود که مورد نیاز کودکان این سن است. 

دوره دوم بسته به آموزشگاه، شامل سن ۲ تا ۱۴ سال است.  برای آموزش این دوره هم باید مسلط بر دوره نازک دوزی باشید و آشنایی اولیه داشته باشید. در واقع نازک دوزی به عنوان مادر رشته خیاطی محسوب می‌شود. 

همانطور که اشاره شد خیاطی متدهای مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:

  • گرلاوین که قدیمی و بسیار دقیق و پیچیده است و سایز گیری انجام می‌شود.
  • مولر که متدی آلمانی است و به خاطر نزدیکی سایز اندامی ایران و آلمان، از این شیوه بسیار استفاده می‌شود. پیچیدگی و ظرافت آن نسبت به گرلاوین کمتر است ولی بسیار دقیق است. همچنین دوخت آن بدون ایراد است و حتی در مواردی نیاز به پرو ندارد.
  • متریک که به کمک جدول سایزبندی، الگو آن تهیه می‌شود. این متد هم بسیار دقیق است، اما  محاسبات و دستورالعمل‌های فراوانی دارد و کمی دشوار است.
  • ایتالیایی یا سایز بندی که بدون تهیه الگو و مستقیم روی پارچه است. یعنی سایز الگو از قبل آماده و بسیار ساده است. تنها ایراد آن محدود بودنش نسبت به باقی متدها است.

در واقع سخت‌ترین و دقیق‌ترین متد خیاطی متریک و آسان‌ترین آن متد سایزبندی است.

یادگیری هنر خیاطی همانطور که گفتیم هم در دانشگاه و هم در موسسات امکان پذیر است، اما راه کوتاه آن موسسات است؛ چرا که دیگر مجبور نیستید دروس اضافه‌ای را در کنار آن به صورت تئوری بگذرانید و می‌توانید در یک بازه زمانی کم و مشخص و کاملا عملی، بیرون از دانشگاه، این هنر جذاب را یاد بگیرید.

در این مقاله سعی کردیم به بررسی رشته های خیاطی در دانشگاه و آموزشگاه‌های مختلف و همچنین معرفی رشته های خیاطی بپردازیم تا راحت‌تر بخش مورد علاقه و متد مورد نظر خود را انتخاب کنید.  امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.

ارسال نظر به عنوان

سما
سما
مهمان

ممنون از توضیحهای دقیق و ارزشمندتون

۰۲/۰۶/۱۴ پاسخ دهید

عاطفه رمضانى
عاطفه رمضانى
مهمان

چقد قشنگ همه چيو توضيح دادين خيلى ممنون

۰۱/۰۳/۲۹ پاسخ دهید

مریم عبدی
مریم عبدی
مهمان

عالی بود ممنون

۰۱/۰۲/۲۷ پاسخ دهید