کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در آستانه ی سال نو شمسی رنگ جشنواره فجر ۱۴۰۱ رو معرفی کرد. این حرکت جزو اولین و چالشیترین قدمهای کارگروه مد و لباس در این عرصه است که میتواند سرآغاز اتفاقات جدید باشد یا برعکس محدودیتهایی در این زمینه برای برندها ایجاد کند.
توضیحات کارگروه ساماندهی مد و لباس در مورد رنگ سبز ایرانی
«رنگ سبز ایرانی؛ هم آرائی امید و پویائی. رنگ سبز در فرهنگ ایرانی رنگی محبوب به شمار میرود و سمبل طبیعت، بهشت، تقدس و پرهیزکاری و دارای هویت ملی است. «سبز ایرانی» یا «سبز پرشین» یکی از ۹ رنگی است که دنیا آن را به نام ایران میشناسد. این رنگ در طیف رنگ سبز قرار دارد و تلفیقی از رنگ سبز تیره و خاکستری و بیانگر جذابیت و ثبات در کنار امید و شادابی است تا یادآور حال خوب و احساس آرامش باشد و طراحان مد و لباس نیز بتوانند متناسب با رنگ اعلام شده یکپارچگی بیشتری در طرحهای خود ارائه نمایند. انتخاب رنگ سال برای یازدهمین جشنواره فجر اقدام تازهای است که از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور اتفاق افتاده و نمادی از تغییراتی است که در جشنواره آتی پیش رو قرار خواهد گرفت.»
آیا رنگ سبز ایرانی در دنیا شناخته شده است؟
سنگ فیروزه و رنگ فیروزهای، به اندازهای در هنرهای ایرانی رایج است که جهان آن را به نام سبز ایرانی میشناسد. رنگ سبز ایرانی، برای اولین بار در سال ۱۸۹۲ به نام persian green نامگذاری شده است و این نامگذاری با توجه به اهمیت این رنگ در هنر و معماری سنتی ایرانی بوده است.
تاریخچه رنگ سبز ایرانی یا فیروزهای
رنگ فیروزهای برگرفته از سنگ فیروزه میباشد. فیروزه به رنگهای آبی، آبی مایل به سبز، سبز یافت میشود. بهترین نوع فیروزه جهان، به دلیل امتداد داشتن رگههای فیروزه از خراسان تا هندوستان، فیروزه نیشابوری و هندی میباشد. معدن فیروزه نیشابور از کهنترین معادن فیروزه جهان است که از ۲۰۰۰ سال پیش از آن سنگ فیروزه استخراج می گردید. همچنین در شهر بابک استان کرمان، معدن فیروزه بزرگی وجود دارد که قابل مقایسه با فیروزه نیشابور است. فیروزه، یکی از کهن ترین کانیهای شناخته شده در ایران به شمار می رود و در فرهنگ ایرانی، همواره گوهری مقدس و ارزشمند بوده است. یافته های باستانی مربوط به هزاره های پیش از میلاد، از جمله مهره های فیروزه در قبرهای شهر سوخته و قبرهای دوره محمد جعفر، ارتباط فیروزه با باورها و اعتقادات پیشینیان را نشان میدهد.
در دوران پیش از اسلام در ایران نیز، کاربرد فیروزه در تزئین و ساخت ظروف سلطنتی، مهرهها، زیور آلات، جنگ افزارها، اشیاء آیینی و غیره دیده میشود. سنگ فیروزه همواره مورد توجه هنرمندان بوده و ارزش خاصی برای در آثار هنری داشته است.
علاوه بر این ایرانیان به قداست فیروزه معتقد بودند، فیروزه را سنگ چشم زخم مینامیدند و باور داشتند که همراه داشتن آن آرامش بخش است. در واقع، نمادگرایی فیروزه با رنگ آن پیوند تنگاتنگی داشته است و رنگ فیروزه ای که در القاء مفاهیم معنوی مؤثر بوده است.
از اینرو در دوران پس از تسلط اسلام بر ایران نیز فیروزه و جلوه های رنگی آن که با فرهنگ ایرانی همخوانی داشته و دارد، در قالب عناصری نمادین، در هنر معماری ایرانی –اسلامی تجلی می یابد آنگونه که در مناره ها و گنبدهای مساجد و اماکن مقدس و کاشیکاریهای دیوارهها میتوان به وضوح آن را مشاهده کرد.
سبز ایرانی یا فیروزهای را با چه رنگهایی ست کنیم؟
فیروزهای را میتوانید با سایههای مختلف این رنگ ست کنید.
علاوه بر این، یکی از راههای ساده برای ست کردن این رنگ، استفاده از رنگهای خنثی مثل سفید، کرم، مشکی هم میباشد.
در کاشی کاریهای ایرانی و در بناهای مختلف ترکیبهای زیبایی از همنشینی رنگ فیروزهای با رنگهایی همچون آبی لاجوردی، نخودی، زرد، آجری را میبینیم که میتواند منبع الهام خوبی برای ایده گرفتن در ست کردن رنگ سبز ایرانی باشد.
علاوه بر این کارگروه ساماندهی مد و لباس، پالت رنگی سهگانه، مربع و رنگهای مکمل را معرفی کرده است که از این پالتها هم میتوان ایده گرفت.
در این مقاله نگاهی به رنگ سبز ایرانی داشتیم که جزو رنگهای نمادین و با ارزش ایرانی میباشد و برای اولین بعنوان رنگ سال اعلام شده است. امیدواریم که انتخاب این رنگ پیامدهای خوبی برای برندها داشته باشه و شاهد خلاقیتهای بیشتری باشیم. شما رنگ سبز ایرانی را با چه رنگهایی ست میکنید؟
ثبت دیدگاه بعنوان مهمان
3 دیدگاه
منا منصوری
18 فروردین 1401 10:26