«دستیابی به افراد خلاق و با هوش و استعداد در کسب و کار امروزی مانند دست یافتن به سنگ آهن و زغال سنگ در صنعت فولادسازی است.» جمله ای از ریچارد فلوریدا که سوالهای زیادی را در ذهن دختر جوان به وجود آورده و به همین خاطر، عزم خود را جزم کرده بود که پاسخ های منطقی و خوبی برای هر یک از آن ها پیدا کند. چون همیشه با این چالش روبرو بود که هیچ مهارت و استعدادی از مد و فشن در وجودش نیست و به همین دلیل، یک خوش به حالِ افراد با استعداد و با مهارت را در صحبت های خود به دوش میکِشید و دوست داشت جای آن ها باشد؛ به طوری که از این موضوع رنج میبُرد. این در حالی ست که دوستش همیشه تخته شاسی و چند مداد فابرکاستل به دست که اتفاقاً طرح های دست و پا شکسته ای هم میکِشید، خود را یک طراح لباس تمام عیار میدانست که تسلط کافی به مهارت های فشن دارد و به همین دلیل، بر این باور بود بزودی به نقطه ای میرسد که به اصطلاح، هیچ کس نمیتواند رو دست او بیاید.
بدون شک، این قصه هر یک از افراد، در بُرهه ای از زندگیشان است که با خود علامت سوال های زیادی را به همراه دارد. مثلاً علاقه مندان به مد و فشن، چنین سوال هایی را در ذهن خود دارند:
آیا اصلاً من استعداد و مهارتی دارم؟
این که به مد و فشن علاقه مندم و به نظرم، استعدادم هم دراین زمینه بد نیست، میتواند ضامن موفقیت من باشد؟
مهارت های فشن چه چیزهایی هستند که حتماً باید در اولویتِ یادگیری هایم قرار دهم؟
حالا، ما از شما چند سوال میپرسیم.
تعریف شما از مهارت و استعداد چیست؟ به نظر شما، مهارت ها به چند دسته تقسیم میشوند؟
مهارت های فشن که حتماً باید بلد باشید کدام ها هستند؟
آیا هرکسی که قلم، قیچی و دوربین بدست بگیرد و یا بتواند لباس ها را با یکدیگر سِت کند و یا حتی بتواند با الگو گرفتن از مدل های معروف، ژستهای مناسبی داشته باشد را میتوان فردی با استعداد و با مهارت در حوزه مد و فشن دانست؟
از همین ابتدا، به شما پیشنهاد میکنیم حتماً مطلب «چطور طراح لباس شوم؟» را بخوانید.
حالا، به شما توصیه میکنیم که خط قرمزی، دورِ عبارت مهارت فشن بکِشید و آن را جمع کنید و جایش را به مهارت های فشن بدهید. چون تا چند سال پیش، شرایط به صورتی بود که میتوانستید با داشتن استعداد و مهارت های اولیه ای که شاید تعدادشان به انگشتان یک دست هم نمیرسید، قدم دراین صنعت گسترده و جذاب بگذارید. امّا امروز، به لطف پیشرفت تکنولوژی و اهمیت هرچه بیشتر فضای مجازی و تعاملهای زیاد میان فعالان این حوزه، استعداد و مهارتها دوش به دوش یکدیگر حرف اول را در این مسیر میزنند. از اینرو، قصد داریم ببینیم که آیا استعداد و مهارت، تعریف و اهمیت یکسانی دارند؟
استعداد، چیزی ذاتی است که از همان ابتدا در وجود فرد قرار دارد و باید آن را پرورش دهد. امّا مهارت، مسئله ای اکتسابی ست که فرد به مرور، آن را بدست میآورد و یادگیری و تمرین، تأثیر بسزایی در افزایش آن دارد تا فرد بتواند چند مهارته شود. امّا این موضوع، دلیل بر این نیست که هر فرد با استعدادی لزوماً موفق است. چون باید با پرورش آن، اجازه ندهد که استعدادش در همان نطفه، کور شود و مد و فشن نیز از این قاعده مستثنی نیست. یعنی اگر شما به طورغریزی، استعداد مد و فشن داشته باشید حتماً باید در صدد یادگیری مهارت های لازم باشید که صرفاً به نقاشی، طراحی، دوخت و عکاسی ختم نمیشوند چراکه مهارتهای فشن یکسان نیستند و هر حوزه ای، مهارتهای لازم خود را میطلبد که ما در این مطلب، تنها به برخی از آن ها اشاره میکنیم و در مطالب بعدی، بیشتر درمورد آنها خواهیم نوشت.
گفتنی ست که اگرچه برخی از این مهارت ها کاملا ذاتی هستند. امّا با این حال، می توان بسیاری از آن ها را در بستر جامعه بدست آورد و یا به تقویت و بهبود آن ها پرداخت.
خلاقیت (Creativity)
یکی از موضوع های بسیار مهم در صنعت مد و فشن، خلاقیت است چراکه به عنوان ابزار اصلی، میتواند باعث تمایز کار شما با دیگر آثار شود. به طور مثال؛ آن چه که در رویدادها و فستیوال های مختلف و یا حتی ارائه پورتفولیوها بسیار به چشم می آید خلاقیت البته به شکل اصولی و استاندارد است و اهمیت این موضوع تا جایی ست که میتواند نام فرد را جهانی کند. این موضوع صرفاً به حوزه طراحی لباس خلاصه نمی شود و در شاخه های دیگر این صنعت هم میتواند به خوبی، خود را نشان دهد. خلاقیت به عنوان مهارت اصلی می تواند به شما کمک کند تا همیشه ایده های جدیدی در ذهن داشته باشید و کار متفاوتی ارائه دهید که امضای منحصربفردتان، پای آن باشد.
عناصر بصری و دید بصری قوی (Strong visual elements and visual vision)
با توجه به این که عناصر بصری در حوزه مد و فشن نقش مهمی دارند. از اینرو، نباید از مبانی هنرهای تجسمی و رنگ شناسی غافل شوید. به همین دلیل، برخی از افراد فعال در حوزه مد و فشن، در قالب تدابیر خطیِ مختص به طراحی لباس، به آموزش و یادگیری آن میپردازند. شاید برایتان سوال باشد که عناصر بصری چه هستند؟ در یک جمله باید بگوییم که به نقطه، خط و شکل، عناصر بصری گفته می شود که کاربرد و نقش آنها در طراحی لباس بسیار زیاد و متفاوت است چراکه
می توانند اندامها و لباسها را به گونه ای متفاوت نشان دهند و در این میان، کیفیت بالای آنها بسیار حائز اهمیت است. گفتنی است دید و حساسیت بصری می توانند به طراحان کمک کنند تا نگاهی دقیق و با حساسیت بالایی به فرم، اندازه، رنگ و آثار داشته باشند.
پیشبینی ترندها (Trend Prediction)
پیش بینی ترندها، یکی دیگر از مهارت های فشن است که می تواند روی بازار این صنعت و بازاریابی و فروش محصولات آن تاثیر بسزایی بگذارد و البته این کار باید به دست متخصص و به اصطلاح کاردان آن سپرده شود.
پیش بینی کننده های ترندها، افرادی هستند که به صورت تخصصی و حرفه ای و با توجه به عوامل مختلفی چون؛ رنگ ها، پارچه ها، اکسسوری ها، بافت ها، سبک ها و... به پیش بینی ترندها می پردازند که کالکشن های مطرح، ایونت ها، کت واک ها و لباس های سلبریتی ها جزء جدایی ناپذیر این پیش بینی ها هستند که می توانند به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم شوند و اقتصاد این حوزه را در دست بگیرند.
طراحی لباس دستی و کامپیوتری
تا پیش از این که طراح لباس، شکل امروزی تر و کامپیوتری به خود بگیرد همه چیز بر اساس دست و به شیوه سنتی انجام می شد و البته همچنان هم بدین صورت است. امّا تفاوت طراحی های امروز با گذشته این است که علاوه بر طراحی دستی، حتما باید نرم افزارهای طراحی لباس هم در دستور کار طراحان و فعالان صنعت مد و فشن قرار بگیرد. یعنی طراحان باید تکنیک های دستی که شامل طراحی آناتومی، یقه، لباس، دامن و... می شود را بلد باشند و سپس با رویکردی تخصصی تر، آن ها را در نرم افزارهای مربوط به طراحی لباس پیاده کنند تا شکل دقیق تر و منظم تری به کارهای خود بدهند.
دوخت لباس
یکی از مهارت های مهم در صنعت مد و فشن، دوخت لباس یا همان خیاطی است. البته اگرچه داشتن این مهارت برای همه افراد فعال در این حوزه ضرورت ندارد. امّا می تواند به آن ها کمک زیادی کند. به طور مثال؛ اگر شما طراحی لباس انجام میدهید و مهارت خیاطی هم بلد هستید این موضوع تا حد زیادی کار شما را جلو میاندازد و باعث میشود که طرح هایتان را براحتی اجرا کنید.
مودبرد (Mood Board)
مودبرد یکی از مهارت های مهم است که فقط منحصر به طراحی لباس نیست. امّا در این رشته بسیار کاربرد دارد و در حقیقت، می تواند منبع الهام شما در زمینه ایده پردازی و اجرای اثر باشد و اجزای آن می توانند تکه پارچه ها، کاغذها، اسکچ ها و حتی تصاویری از مجله های فشن و بریدن و چسباندن آن ها روی صفحه یا تخته های واقعی یا مجازی باشند.
خب، باید بگوییم که تمام مهارتهای مد و فشن، صرفا به همین موارد خلاصه نمی شوند و مهارت های دیگری هم هستند که میتوانند در این حوزه به شما بسیار کمک کنند تا در آن، حرفی برای گفتن داشته باشید که در ادامه، به چند مورد دیگر میپردازیم.
مهارت های ارتباطی (Communication skills)
با توجه به این که انسان، موجودی اجتماعی ست و نیاز به تعامل با دیگر افراد دارد. بنابراین، باید از مهارت ارتباطی اش در کار خود استفاده کند که این موضوع می تواند در صنعت مد بیشتر به چشم بیاید چراکه فعالان آن در سراسر جهان به واسطه مهارت های ارتباطی خود می توانند با یکدیگر همکاری هایی در زمینه تولید، فروش و... داشته باشند و همین مهارت های ارتباطی می توانند ابزار خوبی برای فروشندگان، تولیدکنندگان، خریداران و مصرف کنندگان نیز باشند که البته صرفاً کلامی نیستند بلکه شامل مهارت های ارتباطی شنیداری، زبان بدن، نوشتاری، مذاکره و... نیز می شوند.
بازار فروش و رقبای تجاری
توجه به بازار فروش و رقبای تجاری هم مهارت فشن به حساب میآید که میتواند برای کارآفرینان صنعت مد و فشن بسیار کمک کننده باشد چراکه وقتی آنها از روند بازار اطلاع پیدا کنند بهتر میتوانند فروش خوبی داشته باشند و از رقبای تجاری خود پیشی بگیرند.
آشنایی با برند و برندینگ(Branding and branding)
برند و برندینگ از دیگر موضوع های بسیار مهم در حوزه مد و فشن است. زیرا وقتی افراد فعال در آن به دنبال ایجاد برندسازی شخصی باشند، میتوانند به آثار خود هویت مستقلی ببخشند. مثلا آنا وینتور و کارل لاگرفیلد به عنوان روزنامه نگار حوزه فشن و طراح مد توانسته اند از طریق برند خود با شرکت های متفاوتی همکاری داشته و امضای کاری مختص به خود را داشته باشند. بنابراین، به هیچ عنوان، اهمیت برند و برندینگ در بازار امروز را نادیده نگیرید.
مهارت های گروهی
شاید برای شما اتفاق افتاده که با گروه های متعددی در حوزه های مختلف روبرو شده باشید که عمر همکاری آن ها کوتاه یا بلند بوده است و پس از آن، هر یک بدنبال مسیر و اهداف خود رفتهاند و این موضوع، روی خروجی و نتیجه کار آن ها تاثیر زیادی گذاشته است و یا حتی در طول فعالیتشان، هماهنگی و استانداردهای لازم را نداشته اند. مثلا تیم رسانه ای فعال در حوزه مد و فشن را فرض کنید که جلسه ها و تقویم محتوایی و حتی پیگیری های منظمی نداشته اند که همین موضوع باعث شده است که پازل آن ها به درستی چیده نشود. زیرا در کارشان، حرفه ای عمل نکرده و به مرور نیز، از هم پاشیده شده اند. این در حالی ست که وقتی تیم کاری، به صورت هماهنگ شده و براساس استانداردهای لازم با یکدیگر همکاری کنند، می توانند موفقیت گروهی بدست بیاورند که نتیجه تلاش همه آن هاست.
حالا، با توجه به این که ما صرفاً به چند مورد از مهارت های فشن اشاره کردیم. شما چه مهارت های مهم دیگری را به این موارد اضافه می کنید؟