گسترده و پر از زرق و برق، صنعتی پویا و فعال که تغییر بخشی جدایی ناپذیر از آن است. دنیایی که از خلاقیت سرشار است و بخشنده ی هویت به شخصیت هر فرد است. صنعتی که با هنر آمیخته است و شامل شاخههایی متنوع و گسترده است که افراد را از این امکان برخوردار میکند تا با توجه به علاقه و توانمندی خود، بتوانند بخش موردنظر را انتخاب و در آن فعالیت داشته باشند.
در این بلاگ قصد داریم به دو شاخهی اصلی در این دنیای پر از هیاهو و هیجان بپردازیم. تعريفی داشته باشیم از دنیای طراحان لباس و دنیای طراحان مد و نیز بپردازیم به جایگاه آنها در این صنعت و نقش و نحوهی فعالیت آنها. همچنین میخواهیم شباهت و تفاوت این شاخهها را بررسی کنیم.
طراح لباس کیست و چه وظایفی را برعهده دارد؟
موفقیت در این صنعت مستلزم شناخت کافی از این دنیا است که با شناخت خود، شناخت تواناییها، استعدادها، عوامل محیطی، شناخت بازار و شناخت کامل از هدف و شخصیت خود، راه را برای رسیدن به موفقیت هموارتر و مقصد را درخشان میسازد.
طراحی لباس یکی از زیر شاخههای طراحی مد است و طراح لباس فردی است ایده پرداز که با توجه به نیاز افراد و شناخت درست از شخصیت، اندام، فرهنگ و با استفاده از اصول زیبایی شناسی اثری هنری را خلق و صفر تا صد پروژه را برعهده میگیرد. فردی که میتواند با دانش به دست آورده در زمینههایی چون :
• طراحی فیگور
• اندام شناسی
• سبک شناسی
• رنگ شناسی
• جنسیت سازی
• متریال شناسی
• تونایی دوخت و اجرا
برای قشرهای مختلف از جامعه و یا در بخشهایی خاص مانند؛ فعالیت در برندهای مختلف، تولیدی پوشاک، طراحی برای افراد خاص مانند هنرمندان و افراد مشهور یا طراحی لباسهای فرم و ... با توجه به نیاز مخاطب هدف خود فعالیت داشته باشد. در واقع طراح لباس فردی است که از احساسات حرفهای و دانش خود در جهت به اجرا رساندن و تولید و دوخت طراحیهایش استفاده میکند. فردی که با مهارتها، بررسی ترندهای دنیای مد، و الهام گرفتن از موضوعات حقیقی و حسی اقدام به کشیدن طرح با استفاده از ابزار نقاشی یا نرمافزارهای دیجیتالی کرده و آن را به مرحلهی دوخت و اجرا میرساند تا در نهایت ایدهی خود را به عنوان لباسی جدید خلق و عرضه کند.
طراح مد چه کسی است و چه وظایفی برعهده دارد؟
اولین طراح مد، چارلز فردریک ورث (Charles Frederick Worth)بود، فردی که در قرن نوزدهم میلادی اولین خانهی مد را در پاریس راه اندازی کرد. فردی که به صنعت فشن جهت داد و به افراد این امکان را داد که صرف نظر از نیاز به پوشش، در مورد بهترین انتخاب برای پوشش آگاهی پیدا کنند و لباسهایی را برگزینند که نمایانگر یک برند بودند و این نخستین قدم در صنعت مد بود. هنری که در کنار طراحی، با استفاده از زیبایی شناسی و متأثر از نگرشهای اجتماعی، فرهنگها و جوامع مختلف اقدام به خلق پوشاک و زیورآلات میکند. در واقع طراح مد فردی است که گاه به صورت فردی و یا به صورت گروهی، با طراحی و ارائهی لباسهای جدید و به روز، سعی در افزایش تمایل و استفادهی مصرفکنندگان دارد و در زمینههایی چون:
• کالکشن سازی
• طراحی اکسسوری
• طراحی اوت فیت
• طراحی و دیزاین مو
• استایلینگ
• آرایش صورت
باید تسلط کافی و مهارت لازم را دارا باشد.
شباهت دنیای طراح مد و طراح لباس
طراحی لباس که زیرمجموعه ای از طراحی مد محسوب میشود، دارای هدف مشترکی است و آن تولید و عرضهی لباس در جهت نیاز جامعه و هویت بخشیدن به افراد است که میتوانیم آن را به عنوان شباهت این شاخهها عنوان کنیم. شباهتی که شامل شناخت انواع فرآوردهها و متریالها و پارچهها نیز میشود. آنها موظف هستند با توجه طرحی که ارائه میکنند متریال و پارچههای مناسب را تعیین و استفاده کنند و ظاهری دلپذیرتر برای افراد جامعه فراهم کنند. اما در کنار این شباهتها، تفاوتهایی میان این دو شاخه وجود دارد که در ادامهی این مقاله به آن میپردازیم.
تفاوت دنیای طراح مد و طراح لباس
تفاوت از میان شباهتها نمایان میشود، تفاوتهایی که مرز باریکی را شامل میشود و دانش دربارهی این موضوع و شناخت کافی از این شاخهها سبب میشود تا علاقهمندان به این حوزه با آگاهی بیشتر، مسیری درست را برگزینند. مسیری که گاه بدون توجه به توانمندیها و مهارتها، در پی انتخابی نامناسب، میتواند دنیای متفاوتی را خلق کند، دنیایی که با انتخاب اشتباه سبب تغییر بازار هدف شده و ناکامی و شکست را درپی خواهد داشت.
همانطور که در قبل اشاره شد، تفاوت بین طراحان مد و طراحان لباس بسیار چشمگیر و قابل شمارش نیست و مرز باریکی را شامل میشود. طراح مد با داشتن هدفی مشخص، کانسپت یا موضوعی خاص را در نظر گرفته و اقدام به تولید لباسهای محدودی کرده که با پارچهها و متریال خاص به شکلی ویژه تولید خواهد شد. در واقع طراح مد، تعیینکنندهی دنیای مد و ترندها است و هزینههای بسیار زیادی را برای ایدههای خود متحمل میشوند اما آنها تنها به تولید لباس اکتفا نمیکنند و فعالیت گستردهتری دارند و محصولاتی چون کیف، کفش، کلاه، عطر، عینک، اکسسوری، جواهرات و... را نیز تولید کرده و به تغییر استایل و پوشش نیز کمک میکنند. افرادی پویا و خلاق که برای طرح و تولید لباس از طبیعت، تاریخ، موسیقی، جانوران، آسمان و ... الهام گرفته و اقدام به تولید لباسهایی میکنند که اهداف و پیام خاصی را به این وسیله به مخاطب خود انتقال میدهند.
طراحان مد دنیای مد را در دستان خود گرفته و با برگزاری فشنشوها و استفاده از مدلها، خلاقیت خود را به نمایش میگذارند. آنها در کنار تسلط کامل به طراحی، در زمینهی تجارت، تبلیغات، روابط عمومی و به اجرا رساندن و نمایش دادن هنر خود توانایی کامل را دارند و به نوعی رهبر و هدایتکننده صنعت مد و فشن محسوب میشوند از سوی دیگر طراح لباس فردی است که ایده های خود را گاه با تغییر جلوه لباس و تغییر الگوی لباس، با توجه به خلاقیت خود تغییر داده و اقدام به خلق لباسی جدید کرده و آن را تولید میکند. طراحان لباس از هرچیزی ایده میگیرند که به مرحلهی اجرا رساندن ایدههای آنها ملزم به توانمندیهایی است که طراح لباس باید به آن تسلط کامل داشته باشد. بازار هدف طراحان لباس بسیار گستردهتر از طراحان مد است و میتواند افراد بسیاری را در جامعه دربرگیرد. آنها در کنار تولید لباس، باید شناخت کافی از متریالها داشته باشند و جنس پارچهها را به خوبی بشناسند و همچنین آنها میتوانند در قالب داشتن مزون، مغازه، فروشگاه لباس و یا استفاده از پلتفرمها و شبکههای اجتماعی فعالیت داشته باشند و ایدههای خود را به اجرا برسانند.
در مجموع دنیای طراحان مد بسیار بزرگتر از دنیای طراحان لباس است. طراحان لباس وظیفهی هدایت فرآیند خاصی را ندارند و مسیری چون طراحان مد که سرشار از شگفتی ولی در عین حال دشوار و مشقت باراست را تجربه نمیکنند و اگر شما فردی هستید که دارای روحیهی کار تیمی را ندارید و تغییر و تحول همیشگی و فعالیت به صورت مداوم را پذیرا نیستید پیشنهاد ما به شما فعالیت در شاخهی طراحی لباس میباشد که سرشار از عشق و خلاقیت است.
کلام آخر
در این بلاگ سعی داشتیم شما را با دنیای جذاب و پر از شگفتی طراحان مد و طراحان لباس آشنا سازیم تا با علم و آگاهی بیشتر، مسیری شفاف را مطابق با استانداردها و علایق خود انتخاب کرده تا در نهایت شاهد موفقیت شما باشیم و بهترین حرفه را برای خود برگزینید.
شما برای ما بنویسید :
طراح لباس مورد علاقهی شما چه کسی است؟ طراح لباس یا طراح مد؟ کدامیک شاخهی مورد علاقهی شما است؟
ثبت دیدگاه بعنوان مهمان
5 دیدگاه
میهمان
18 آذر 1402 06:41
مدیر سایت
18 آذر 1402 06:41مرسی که انرژی میدین❤️
میهمان
18 آذر 1402 12:35میهمان
18 آذر 1402 12:36
مدیر سایت
18 آذر 1402 12:36ممنون که وقت میذارین و میخونین مقاله رو ❤️