آوانگارد اصطلاحی با خواستگاه فرانسوی است كه برای توصیف نوعی از مد استفاده و با طراحیهای جسورانه، خلاق و اغلب نامتعارف مشخص میشود. این سبک قوانین را نقض میکند و دائماً در حال تکامل و پویایی فشن میشود.
آوانگارد سبکی نوظهور و نوپا که هدف اصلیاش به چالش کشیدن مرزهای هنری است. همچنین این کلمهی فرانسوی به معنای "نگهبان و پیشرو" است که در اصل برگرفته از اصطلاحات نظامی میباشد؛ ولی در فشن به افرادی گفته میشود که با ایدههای هوشمندانه و نوآورانه باعث بیشتر دیده شدنشان میشود و باید ذکر کرد که اغلب طرحها اغراقآمیز به همراه چاشنى از بافتهای پیچیده و ترکیب رنگهای شگفت انگیز معرفی میشود. پیشنهاد میکنیم مقاله "تفاوت سبک و استایل چیست؟" و "تفاوت استایل و خرده فرهنگ" را مطالعه نمایید.
تاریخچه سبک آوانگارد
آوانگارد، اولین بار در قرن ۱۹ام توسط هنری سن سیمون مطرح شد. سن سیمون یکی از پیشروان سوسیالیسم بود و به تأثیرگذاری قدرت اجتماعی هنرها اعتقاد داشت و هنرمندان را در کنار دانشمندان و صنعتگران به عنوان رهبران جامعه میدید. این سبک با رئالیسم گوستاو کوربه معروف شد، که به شدت تحت تأثیر ایدههای اولیه سوسیالیستی بود. بعد از گذشت مدتی با شروع یک جنبش در میان هنرمندان و ادامه پیدا کردنش تا اوایل قرن ۲۰ام، باعث سر و صداى بيشتر سبک آوانگارد شد.


باید ذکر کرد که این جنبش از لحاظ تاریخی، هنجارهای زیبایی شناختی و اجتماعی را زیر سؤال برد و خود را متعهد به پیشرفت و ایجاد دیدگاههای جدید كرد. همچنین این سبک، قرار دادهای هنری-سنتی را رد و برای مطرح کردن خود تلاش میکند. آوانگارد ریشه در ارتش دارد و همانطور که گفته شد به معنای نگهبان و پیشرو است؛ و باید ذکر کرد که در اصطلاحات نظامی آوانگارد به سربازانی گفته میشود که جلوتر از دیگر سربازان حرکت میکنند و خطرات احتمالی را به دیگر سربازان گوش زد میکنند.
آوانگارد در مد و فشن نیز یعنی طراحانی که جلوتر از زمانه خودشان طراحیهای خلاقانه و نوآورانهای ایجاد میکنند و مرزهای آنچه را که به عنوان هنجار یا وضعیت موجود پذیرفته شده است جابهجا میکنند و باعث میشوند دنیای جدیدی را خلق و معرفی کنند. و در آخر هم باید گفت که با وجود شک و تردیدهای بسیاری نسبت به جنبش آوانگارد، طراحان برجستهای مانند کوکو شنل هميشه حاضر در صحنه و السا اسکیاپارلی ايتاليايى چهرههای کلیدی بودند که راه را برای مد آوانگارد هموار کردند. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با سایر استایلها مقاله "با این ۱۵ سبک استایل شخصی خود را بسازید!" را مطالعه نمایید.
معروفیت به سبک آوانگارد
در ابتدا باید گفت سبک آوانگارد، راهی برای بیان خود و سبک فردی شما است و از این منظر شبیه سبک پانک میباشد و میتوانید به دنیا نشان دهید که از متفاوت بودن نمیترسید. لباسهایی که در سبک آوانگارد طراحی میشوند مناسب استفاده روزمره و پوشیدن در خیابان نیست و سبکی است که دائماً در حال تغییر است. اما چیزی که واقعاً آوانگارد را متمایز میکند توانایی آن در روایت داستان از طریق طراحی است؛ یعنی لباسهای طراحی شده حاوی پیامهای الهامبخش درباره سیاست، فرهنگ و هویت میباشند. برای توضیح بیشتر این نکته، میتوانیم به مجموعه پاییز ۲۰۰۰ طراح لباس ترکیهایی، حسین چالایان نگاهی بیندازیم که در آن آیتمی از دامن چوبی به یک میز قهوهخوری تبدیل مىشود. آوانگارد، نرمال بودن را نقض میکند و ممكن است چند گام به آينده نيز سفر كند. اگر میخواهید که یک استایل آوانگارد داشته باشید باید کلیشههای معمولی و همیشگی را کنار بگذارید و از همه مهمتر برای ماندگار شدن استایلتان باید توانایی ریسکپذیری بالایی را داشته باشید. در ادامه به چند ویژگی این استایل میپردازیم.
ویژگیهای استایل آوانگارد
1 -سیلوئتهای غیرمتعارف از ویژگیهای استایل آوانگارد
در این قسمت میتوانیم به نبود الگوهای درست و حجیم بودن لباسهای طراحی شده اشاره کرد. یکی از ترفندهای طراحان آوانگارد تلاش برای غیرمتعارف نشان دادن همه چیز هست، همچنین این تلاش طراحان با الهام از اشکال دیگر حوزهها مانند معماری و مدلسازی میتواند باشد.


2 -استفاده از تکنیک و متدهای نوآورانه در سبک آوانگارد
داشتن ابتکار از جمله ویژگیهای مهم مد آوانگارد میباشد، مانند ایجاد پارچههای عجیب و غریب! البته ناگفته نماند که فقط هدف ایجاد پارچه نیست بلکه هدف اصلی طراحان کنار گذاشتن کلیشههای همه پسند است. همچنین میتوان از اِلمانهایی مانند چوب، طلق و یا از کاغذهای اوریگامی نیز در دیزاین لباسها استفاده کرد.


3 -رنگهای تند و تیز در استایل آوانگارد
یکی از نکات مهم استایل آوانگارد پایدار نبودن به قوانین عام هست! استفاده از رنگهای تند و بولد یکی از نمادهای معروف این سبک است، البته این نکته فراموش نشود که برای داشتن استایلهایی از قبیل مد آوانگارد علاوه بر رعایت نکات استایلینگ باید اغراقآمیز و جسورانه آیتمهای خود را انتخاب کنید. همچنین ناگفته نماند که از همه رنگها میتوانید استفاده کنید ولی خودتان بهتر میدانید که باید همه قوانین پیش پا افتاده را بشکنید!


4 -استفاده از تزئینات اغراق آمیز در استایل آوانگارد
در این قسمت میتوان به استایل ماکسیمال نیز اشاره کرد چرا که استایل ماکسیمال نیز از تزئینات اغراقآمیز چشمپوشی نمیکند و جز اصول اولیهاش حساب میکند.
همچنین باید ذکر کرد که هر دو استایل هدفش نقض قوانین است و میخواهند خودشان راوی داستان خودشان باشند. تزئینات میتواند شامل اکسسوریهای بولد و یا استفاده از الگوهای حجیم مانند پاپیونهای بزرگ و سیلوئت لباسهای بسیار بسیار حجیم باشد، مانند لباس لیدی گاگا در مت گالا ۲۰۱۹ و یا مانند اکسسوریهای بسیار بزرگ برند اسکیاپارلی!


5- نامتقارن بودن الگوها در استایل آوانگارد
یکی دیگر از نکات مهم سبک آوانگارد نامتقارن بودن لباسها میباشد. همچنین در سواد بصری طراحی لباس، نامتقارن بودن باعث میشود جذب نگاه به صورت مساوی تقسیم نشود.


6- آرایشهای زننده مو و صورت در سبک آوانگارد
معروفیت به سبک آوانگار یعنی آرایش بولد داشتن. در بعضی از فشن شوها ممکن است آرایش بولد مو و صورت حاوی پیامهای خاص اجتماعی باشند.


7 -چند لایه لباس پوشیدن از ویژگیهای سبک آوانگارد
در بیشتر سبکهای فشن لایه لایه لباس پوشیدن یکی از ارکان مهم میباشد، در این سبک هم برای اغراق بیشتر و دیده شدن میتوانید یک اوت فیت لایه لایهای را استایل کنید و بدرخشید.
سلبریتی و طراحان طرفدار سبک آوانگار
همانطور که گفته شد برای آوانگارد بودن باید جسورانه عمل کنید و به حرف دیگران اهمیتی ندهید، در بین سلبریتیها میتوان به لیدی گاگا خواننده و بازیگر معروف آمریکایی اشاره کرد. لیدی گاگا با اوت فیتهایی که در فرش قرمز و دیگر مراسم مهم وارد میشود همه نگاهها را به خود جلب میکند.
هدف اصلی و مهم آوانگارد بودن شکستن کلیشههای معمولی است، پس میتوانیم به دوجا کت و بیلی پورتر خواننده آمریکایی هم اشاره کرد. البته این نکته هم فراموش نشود که بیلی طرفدار استایلی به نام آندروژینوس (سبک پوشش هیچ ارتباطی با مسائل جنسیتی ندارد ) است و هدف این سبک نیز نقص قوانین است.
همچنین میتوان به لباس ریانا در مت گالا ۲۰۱۷ که به شکل دسته گل بود و لباس چشمک زن جَنِل مونی (رپر آمریکایی) نیز در مت گالا ۲۰۱۹ اشاره کرد.


در این بخش نیز میتوان به طراحان معروفی همچون، السا اسکیاپارلی، الکساند مک کوئین و تری موگلر اشاره کرد.
السا اسکیاپارلی طراح لباس مشهور ایتالیایی که به یکی از طراحان سورئال معروف است. این برند با خلق یک اثر هنری و آوانگارد در سالهای ۱۹۳۰ و تا امروز به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کرده است. امروزه نیز مدیر خلاقیت این برند دنیل رزبری میباشد که کماکان با گذشت سالها از فوت این طراح توانسته است طرحهایش را زنده نگه دارد.
الکساندر مک کوئین، طراح لباس بریتانیایی که کار طراحی را در برند savile row آغاز کرد و سپس با گرفتن مدرک طراحی لباس حرفه خود را در رشته طراحی شروع کرد. در سال ۱۹۹۶ به عنوان طراح اصلی برند ژیوانشی انتخاب شد و تا سال ۲۰۰۱ با این برند همکاری کرد. همچنین ناگفته نماند که یکی از محبوبترین نمایشهای مک کوئین نمایش هولوگرامی بود که در هفته مد پاریس ۲۰۰۶ به نمایش درآمد.
تیری موگلر، طراح لباس فرانسوی که شهرت خود را مدیون عطر و طراحیهایش بود. از دهه ۱۹۸۰ طراحیهای موگلر در صنعت مد بیشتر دیده شد زیرا برجسته کردن شانه بر دنیای مد حاکم شد. این طراح لباس کار خود را با افتتاح یک بوتیک در پاریس آغاز کرد. همچنین یکی از کسانی که همیشه میتوانست قوانین را با طرحهای خارق العادهاش نقض کند موگلر بود و با سلبریتیهای زیادی از جمله کاردی بی، لیدی گاگا و ایرینا شیک همکاری کرده است.
سخن پایانی
هر انسانی که وارد صنعت مد و فشن میشود، میخواهد با هر هنر و سبکی که دارد خود را بیان و معرفی کند. سبک آوانگارد نیز راهی منحصر به فرد و خلاقانه برای بیان خود از طریق مد است. این سبکی است که دائماً در حال تکامل است و مرزهای مد را جابهجا میکند. این سبکی است که شما را به آزمایش و استفاده از متدهای جدید تشویق میکند تا در طراحیهای خود جسور باشید. مد آوانگارد همانند مد پانک، راهی عالی برای متمایز شدن از دیگران و بیان یک بیانیه است؛ و در آخر نیز باید ذکر کرد که این سبکی است که مطمئناً برای سالهای آینده همچنان محبوب خواهد ماند.